Ktoś mógłby powiedzieć, że co to za fit deser, skoro jedna porcja zawiera 400 kcal. Nie wszystko, co zdrowe musi być jednak niskokaloryczne 🙂 Pamiętajmy, że ricotta to wysoka zawartość białka oraz wapnia, natomiast gorzka czekolada – żelazo, magnez oraz flawonoidy.
Składniki:
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej 70% (polecam Wawel bez dodatku oleju palmowego)
- 250 g ricotty
- 1 łyżeczka miodu
- garść świeżej mięty
Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Po przestudzeniu dodaj do niej 150 g ricotty i dokładnie wymieszaj.
- Miętę zblenduj z pozostałą ricottą oraz miodem.
- Układaj warstwami: część czekoladowa, borówki, sos miętowy.
1 porcja to około 400 kcal 🙂
Smacznego!