Przepisy wegańskie · Zupy

Wegańska zupa-krem z kurek

Lekko kwaskowy smak kurek doskonale komponuje się ze słodyczą mleka kokosowego. Zapraszam na jedną z moich ulubionych zup 🙂

Składniki:

  • 200 g kurek
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki wędzone ostrej papryki
  • 1  łyżeczka oregano
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • szczypta suszonego lubczyku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • opcjonalnie: suszona włoszczyzna
  • opcjonalnie: mleko kokosowe

Przygotowanie:

  1. Ugotuj bulion warzywny: pokrój marchewkę, pietruszkę, selera i pora na mniejsze części, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk, zalej ok. litrem wody i gotuj przez około 1-2 godziny. Możesz dosypać trochę suszonej włoszczyzny dla wzbogacenia smaku.
  2. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oleju.
  3. Kurki opłucz, pokrój w mniejsze cząstki i dodaj do cebuli. Duś około 10 minut.
  4. Do duszących się kurek dodaj ugotowany bulion i duś kolejne 15 minut.
  5. Zblenduj zupę i dopraw do smaku. Możesz zabielić zupę mlekiem kokosowym.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s