Dla dzieci · Pozostałe przepisy · Przepisy wegańskie · Zupy · Zupy

Zupa pomidorowa z żółtą papryką na ostro

Zaryzykuję stwierdzenie, że pomidorowa to królowa polskich zup 🙂 Dla mnie zdecydowanie jest numerem pierwszym, ale nie tylko w tradycyjnej wersji – bardzo lubię eksperymentować z dodatkami (podobnie, jak z zupą dyniową – zobacz Jak zrobić idealną zupę dyniową?). Dzisiaj zapraszamy na zupę pomidorową w wersji na ostro z dodatkiem żółtej papryki.

21981605_10214239159843072_1169137019_o.jpg

Składniki:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 żółta papryka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • opcjonalnie: suszona włoszczyzna
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżeczki suszonych pomidorów (przyprawy)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotuj bulion warzywny: pokrój marchew, pietruszkę, seler i pora na mniejsze cząstki, zalej wodą (ok. 1 litr), dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. Możesz dosypać suszoną włoszczyznę. Doprowadź bulion do wrzenia, a następnie gotuj na mniejszym ogniu przez około 1 godzinę.
  2. Paprykę umyj i pokrój na cząstki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut aż skórka zacznie się przypiekać.
  3. Odcedź bulion i wrzuć do niego paprykę oraz pomidory z puszki. Gotuj przez chwilę, a następnie zblenduj. Dopraw przyprawami.

Smacznego! 🙂

21942274_10214239160083078_1113209606_n.jpg

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s