Smażone warzywa po chińsku z zielonym makaronem

Dzisiaj danie wybitnie „studenckie” – bardzo szybkie i tanie, niekoniecznie zdrowe 🙂 Zdajemy sobie sprawę, że kostka sojowa to bardzo średnie rozwiązanie – dlatego polecamy zastąpić ją tofu.

14725365_10210795127544417_2109610384_o

Składniki na 4 porcje:

  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1/4 pora
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: 1 łyżka nasi goreng + 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 100 g kostki sojowej (można zastąpić tofu, my akurat musiałyśmy wykorzystać nasze zapasy:))
  • 200 g makaronu ryżowego (my użyłyśmy zielonego z tapioką i matchą)

Przygotowanie:

  1. Kostkę gotować w bulionie warzywnym przez ok. 15 minut.
  2. Warzywa pokroić w paski i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
  3. Dodać kostkę i przyprawy, wymieszać.
  4. Makaron zalać wrzątkiem i odczekać, aż zmięknie. Wymieszać z warzywami.

Dodaj komentarz