Dzisiaj danie wybitnie „studenckie” – bardzo szybkie i tanie, niekoniecznie zdrowe 🙂 Zdajemy sobie sprawę, że kostka sojowa to bardzo średnie rozwiązanie – dlatego polecamy zastąpić ją tofu.
Składniki na 4 porcje:
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 selera
- 1/4 pora
- 2 łyżki oleju
- przyprawy: 1 łyżka nasi goreng + 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 100 g kostki sojowej (można zastąpić tofu, my akurat musiałyśmy wykorzystać nasze zapasy:))
- 200 g makaronu ryżowego (my użyłyśmy zielonego z tapioką i matchą)
Przygotowanie:
- Kostkę gotować w bulionie warzywnym przez ok. 15 minut.
- Warzywa pokroić w paski i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
- Dodać kostkę i przyprawy, wymieszać.
- Makaron zalać wrzątkiem i odczekać, aż zmięknie. Wymieszać z warzywami.