Dania główne · Przepisy wegańskie · Sałatki

Wegański majonez

Prosty i błyskawiczny przepis na wegański sos, który smakuje identycznie, jak majonez 🙂 Doskonały do burgerów, kanapek, a także jako dip czy dressing do sałatki. Zrobiony z kaszy jaglanej – ile razy już wspominałam, że z kaszy jaglanej można zrobić dosłownie wszystko, od sałatek, poprzez dania główne aż do deserów? :).

14787667_10210869378920655_757573839_o

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki czarnej soli
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ksylitolu

Kaszę jaglaną trzeba ugotować, a następnie wszystkie składniki ze sobą zblendować. Podczas blendowania można dodawać trochę wody (łącznie ok. 1/2 szklanki), żeby majonez nie był zbyt gęsty.

100 g tego majonezu to 550 kcal. To mniej, niż zwyczajny, kupiony w sklepie majonez! 🙂

majo

 

Reklamy

Jedna myśl na temat “Wegański majonez

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s