Udziec wołowy po kreolsku

26026700_10214996438894575_776360031_o.jpg

Krucha wołowina w ostrym sosie w stylu kreolskim. Najlepiej smakuje z pełnoziarnistym ryżem lub kaszą.

Czas przygotowania: 3,5 godziny

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 400 g mięsa z udźca wołowego
  • 400 g krojonych pomidorów w puszce
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 pora
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • plaster selera
  • 3 cebulki dymki
  • kiełbasa myśliwska
  • 1 zielona papryka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawa kreolska*

*Przyprawa kreolska:

  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki

26024505_10214996438974577_1652769372_o.jpg

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w kostkę, a kiełbasę w krążki i podsmaż na oleju.
  2. Mięso włóż w całości do garnka z cebulą i kiełbasą i obsmaż z każdej strony. Dodaj ząbki czosnku.
  3. Całość zalej pomidorami z puszki. Dodaj około 500 ml wody.
  4. Do garnka wsyp przyprawy oraz pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie.
  5. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 3 godziny.

1 porcja to ok. 340 kcal.

wolow

26024426_10214996438734571_1014324466_o.jpg

Dodaj komentarz