Krucha wołowina w ostrym sosie w stylu kreolskim. Najlepiej smakuje z pełnoziarnistym ryżem lub kaszą.
Czas przygotowania: 3,5 godziny
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 400 g mięsa z udźca wołowego
- 400 g krojonych pomidorów w puszce
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 pora
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- plaster selera
- 3 cebulki dymki
- kiełbasa myśliwska
- 1 zielona papryka
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawa kreolska*
*Przyprawa kreolska:
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w kostkę, a kiełbasę w krążki i podsmaż na oleju.
- Mięso włóż w całości do garnka z cebulą i kiełbasą i obsmaż z każdej strony. Dodaj ząbki czosnku.
- Całość zalej pomidorami z puszki. Dodaj około 500 ml wody.
- Do garnka wsyp przyprawy oraz pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie.
- Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 3 godziny.
1 porcja to ok. 340 kcal.