Desery · Dla dzieci · Pozostałe przepisy

Szybie ciasto czekoladowe dla studentów

Dlaczego dla studentów? Bo jest szybkie, proste i zawiera składniki, które tak bardzo potrzebne są w okresie natężonego wysiłku umysłowego (czytaj: sesja).  Są to m.in magnez, potas czy witaminy z grupy B. Ciasto czekoladowe ala brownie nie zawiera cukru, a swoją słodycz zawdzięcza dojrzałym bananom. Ciasto jest też bezglutenowe, na bazie mąki ryżowej, która jest moim ostatnim „okryciem” w temacie mąk. Jeden kawałek to ok. 220 kcal, więc idealnie sprawdzi się jako zdrowa przekąska czy deser, a także jako II śniadanie na uczelnię.

Szybkie ciasto czekoladowe dla studentów

Screenshot_2018-01-16-10-38-22-1.png

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 200 g mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 5 łyżek oleju
  • 30 g orzechów (u mnie orzechy nerkowca)
  • 30 g suszonej żurawiny (można pominąć lub dodać rodzynki)
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie: banalnie proste!

Wszystkie składniki (oprócz orzechów i żurawiny) zmiksować na gładką masę. Można w tym celu użyć blendera kielichowego, ale taki ręczny też da radę. Na koniec dodać posiekane orzechy i żurawinę i wymieszać. Wylać do foremki i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Ja swoje ciasto piekłam w jednorazowej, aluminiowej foremce, takiej typowej keksówki, ale można użyć również innej formy.

Screenshot_2018-01-16-10-39-02-1.png

Czas przygotowania: 5 minut + 40 minut pieczenia

Wartości odżywcze całości:

brownie kcal

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s