Desery · Dla dzieci · Pozostałe przepisy

Błyskawiczne muffiny piernikowe z miodem gryczanym

25993139_10214996231089380_1513004588_o.jpg

Jeśli nie masz czasu na pieczenie pierniczków, a Wigilia za pasem, te muffiny zdecydowanie są rozwiązaniem dla Ciebie. Proste w wykonaniu i gotowe w 20 minut. W dodatku jeden zawiera tylko 159 kcal 🙂

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: 12

Składniki:

  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 60 g masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 85 g miodu gryczanego
  • 50 g cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 240 g mleka 2%
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika*

*domowa przyprawa do piernika:

  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 2/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • szczypta mielonego anyżu

Ja dodaję zawsze więcej cynamonu 🙂

25991394_10214996231009378_664455314_o.jpg

Muffiny podałam z klasyczną polewą czekoladową: roztopiłam 250 g gorzkiej czekolady w 250 ml śmietanki 30%. Powstałą masę wstawiłam na noc do lodówki, aby zgęstniała.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj osobno suche, a osobno mokre składniki.
  2. Połącz suche składniki z mokrymi za pomocą łyżki lub szpatułki.
  3. Piecz w 200 stopniach przez około 15 minut.

piernikowe muff

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s