Mały detox po świętach przyda się każdemu 🙂 Nie zachęcam do stosowania głodówek, nie będę polecać też żadnych suplementów, ale pokażę naturalne sposoby, żeby nieco oczyścić organizm. Taki detox może być również dobrym wstępem do odchudzania czy do zmiany nawyków żywieniowych.
Woda
Przede wszystkim woda. Wszędzie mówi się o 1,5 l dziennie, ale czy na pewno pijemy jej tyle? Może to być problemem szczególnie, kiedy nie jest bardzo gorąco i nie odczuwamy pragnienia. Tak więc 1 butelka wody dziennie to podstawa ! Na rynku mamy tyle rodzajów wód mineralnych, że na pewno każdy znajdzie taką, która będzie mu smakować. Możemy wybrać też wodę filtrowaną, w ostateczności przegotowaną. Jeśli nie lubimy czystej wody można dodawać do niej różne dodatki smakowe – cytrynę, limonkę, ogórka, mrożone truskawki, miętę czy inne zioła.
Owocowo – warzywne koktajle
Fajnie zastąpić nimi jeden „normalny” posiłek. Bazą może być woda, świeżo wyciskane soki, kefir, mleko roślinne albo np woda kokosowa. Idealnie gdyby warzyw było więcej niż owoców, możliwości jest wiele: jarmuż, szpinak, seler naciowy, natka pietruszki, marchew, korzeń pietruszki, mięta, ogórek. Z owoców oczywiście jabłka, pomarańcze, cytryny, gruszki, mandarynki. Można dodać też inne dodatki, które również wzbogacą nasze szejki:
- nasiona chia
- siemię lniane
- ostropest plamisty (dobry na regeneracje wątroby!)
- spirulina – bogactwo białka, witamin i minerałów
- trawa pszeniczna
Moje propozycje:
Banan, kefir, białko konopne, spirulina
Jabłko, mandarynki, kiwi, cytryna
Jabłko, cytryna, natka pietruszki
Warzywa podstawą każdego posiłku
Warzywa należy jeść zawsze i wszędzie, ale w czasie detoxu szczególnie. Najlepiej jakby pojawiały się w każdym posiłku i były jego bazą. Możliwości jest mnóstwo – zupy, sałatki, warzywne kotleciki, warzywne curry. Na naszym blogu znajdziecie wiele inspiracji na tego typu posiłki 🙂
Herbaty, zioła
Oprócz wody należy pić również większą ilość herbat. Na ciepło, bądź na zimno – z owocami, miętą. Szczególnie polecamy zieloną herbatę, najlepiej liściastą, dobrej jakości, może być z dodatkami smakowymi. Można pić również zioła – mięta, pokrzywa, rumianek, lipa – możliwości jest mnóstwo. Dobrze sprawdzą się także gotowe mieszanki herbat. Przy współpracy ze sklepem http://varietea.pl miałyśmy okazję przetestować dużo różnorodnych herbat i naparów, w tym także Detox tea. W składzie znajduje się: Yerba Mate, czystek, mięta suszona, korzeń imbiru, trawa cytrynowa.
Yerba mate – wysuszone, zmielone liście oraz patyczki ostrokrzewu paragwajskiego, które są bogate w polifenole, mają również działanie pobudzające i moczopędne, więc mogą być stosowana zamiast kawy.
O czystku już u nas było 🙂
Herbata jest łagodna, ziołowa, ale bez jakiegoś dominującego smaku. Przyjemnie się ją pije, myślę, że posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za smakiem czystka czy mięty.
Herbatę możecie zakupić tutaj: http://varietea.pl/ziola/145-detox-tea.html
Drugą ciekawą mieszanką jest Lapacho & Pokrzywa.
Przyznam, że nigdy wcześniej nie słyszałam o lapacho. Jest to kora z drzewa lapacho o wszechstronnych właściwościach. Najważniejsze z nich to działanie przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne i przeciwzapalne, przeciwwirusowe, pomaga również w walce z pasożytami i poprawia odporność. Jest idealna przy detoxie, działa wspomagająco na wątrobę i układ limfatyczny.
Raz do roku można przeprowadzić tzw. Detoksu Lapacho. Powinien on trwać miesiąc. Przez ten okres regularnie pije się wywar lapacho, którego zadaniem jest oczyszczenie organizmu z toksyn. W przypadku dużego stężenia toksyn w organizmie (np. u osób palących, prowadzących niezdrowy tryb życia) mogą wystąpić skutki uboczne w postaci nudności, wymiotów, bóli brzucha. Zazwyczaj ustępują one w przeciągu kilku dni, jeżeli jednak objawy nie ustąpią lub nasilą się należy przerwać kurację.
Jednak nie jest to herbata dla każdego. Przeciwwskazaniem jest ciąża i karmienie piersią, zażywanie leków przeciwzakrzepowych (lapacho ma właściwości rozrzedzające krew). Nie można podawać jej również dzieciom.
Lapacho samo w sobie jest nieco gorzkie i cierpkie, ma lekko „trawiasty „ smak. Dlatego mieszankę wzbogaca pokrzywa, jabłko, jeżyna, skórka pomarańczy – które nadają herbacie delikatnie słodki aromat .
Jak ją przygotowujemy? 1 łyżka na 1 szklankę wody – doprowadzamy do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, mieszając co jakiś czas. Odstawić do ostygnięcia na ok. 10 minut. Po tym czasie korę odcedzić i pić wyłącznie sam wywar. Można spożywać 2-3 szklanki dziennie.
Do kupienia tutaj: http://varietea.pl/ziola/116-lapacho-pokrzywa.html
Ograniczenie cukru
Ważnym elementem jest również ograniczenie słodyczy.
Jeśli Twoim problemem jest spożywanie zbyt dużej ilości czekolady i innych słodkości i nie potrafisz sobie z tym poradzić zapraszamy na naszą grupę. Wspólnie podejmiemy wyzwanie ograniczenia cukru 🙂
https://www.facebook.com/groups/1333907436688496/
A jakie są Wasze sposoby na oczyszczenie się na wiosnę 🙂
Ja kupilam swoj pierwszy mlody jeczmien i bede robic koktajle 🙂 Dziekuje za przepisy, pozdrawiam. Aha moj sekret na detox poswiateczny to uwazac co i ile sie je w Swieta, ja tym razem tak zrobilam i jest super 🙂
PolubieniePolubienie
Ja staram się faktycznie dużo pić wody, ale czasami bywa to ciężkie 🙂 koktajle warte spróbowania:-)
PolubieniePolubienie
Właśnie zaopatrzyłam się poświątecznie w dużą ilość warzyw i będę się detoxować. Ciekawi mnie ta herbata lapacho, ale póki karmię to nie spróbuję…
PolubieniePolubienie
Polecam w takim razie rooibosa – również ma wszechstronne właściwości i nie ma żadnych przeciwwskazań 🙂
PolubieniePolubienie