Kiedy potrzebuję zjeść szybko, w miarę tanio i zdrowo, często moim wyborem jest makaron z różnymi dodatkami. Jest to na tyle fajna opcja, że jeśli wybierzemy makaron pełnoziarnisty i nie dodamy do niego litra śmietany czy innych tłustych sosów to może być on naprawdę zdrowym i zbilansowanym posiłkiem. A do tego błyskawicznym w przygotowaniu, bo potrzebujemy tylko ok.10 minut, czyli czasu na ugotowanie makaronu. Resztę będziemy robić w trakcie gotowania.
Co potrzebujemy? Składniki na 2 porcje:
- 150 g makaronu pełnoziarnistego
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 4 suszone pomidorki
- łyżka słonecznika
- kiełki rzodkiewki
Na pesto:
- doniczka bazyli
- łyżka słonecznika
- 4-5 orzechów nerkowca
- 2 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania.
- Gotujemy makaron – najlepiej ok.8 minut, al dente, taki jest najzdrowszy.
- Przygotowujemy pesto – wszystkie składniki dokładnie blendujemy. Przyprawiamy do smaku. Można również dodać parmezan, ja zrobiłam bez.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a suszone w paski.
- Słonecznik prażymy na suchej patelni.
- Ugotowany makaron mieszamy z pesto, pomidorkami, posypujemy słonecznikiem i kiełkami.
Całość to ok.1000 kcal, więc na jedną porcję 500 – idealnie na obiad:)
Pyszności! Koniecznie muszę wypróbować przepis 🙂
PolubieniePolubienie
Polecam 🙂
PolubieniePolubienie
stosunkowo rzadko jem makaron, ale ogólnie lubię. i zgadzam się, al dente jest najzdrowsze (i wg mnie najsmaczniejsze 🙂 )
PolubieniePolubienie
Pysznie, kolorowo, sycąco i zdrowo 🙂 Czego chcieć więcej!
PolubieniePolubienie
pyszne, proste i szybkie! zapisuję przepis 🙂
PolubieniePolubienie
lubię takie proste i szybkie dania, a Twoje prezentuje się niezwykle smakowicie 🙂
PolubieniePolubienie
Mmmmm, pesta roślinne są najlepsze! 🙂 Wypróbuję z gryczanym makaronem. A zamiast parmezanu fajnie sprawdzają się nerkowce zblendowane z płatkami drożdżowymi.
PolubieniePolubienie
dodałam nerkowce, ale dlaczego nie pomyślałam o płatkach drożdżowych to nie wiem. Dzięki !
PolubieniePolubienie
świetny obiad! ja też często wybieram makaron, jeśli nie chcę spędzać dużo czasu w kuchni 🙂
PolubieniePolubienie
Kocham makarony we wszelkiej postaci. Narobiłaś mi mega smaka!
PolubieniePolubienie
Mój ulubiony, też posypuję go słonecznikiem 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda smakowicie 🙂
PolubieniePolubienie
Osobiście jadłam pesto z rukoli i mimo goryczki bardzo mi smakowało. Teraz przyszedł czas na bazylię! Dzięki za przepis 🙂
PolubieniePolubienie
Ja też lubię pesto z rukoli, kiedyś próbowałam także z natki pietruszki i smak pozytywnie mnie zaskoczył 🙂
PolubieniePolubienie
uwielbiam makaron z pesto
PolubieniePolubienie
Pysznie to wygląda. Muszę zaopatrzyć się w blender 🙂
PolubieniePolubienie
Oj tak, blender to strasznie przydatna rzecz w kuchni, ułatwia przygotowanie wielu rzeczy 🙂
PolubieniePolubienie
Na pewno wypróbuję. Zwłaszcza, że staram się odżywiać zdrowiej niż wcześniej. Dodaję bloga do zakładek i będę wpadać częściej! :>
PolubieniePolubienie
Zapraszamy!:)
PolubieniePolubienie
Ale fajny szybki przepis, z chęcią wypróbuję 🙂 I pesto – może w końcu przygotuję samodzielnie?
PolubieniePolubienie
Zdrowy posiłek, pesto jakimś cudem jeszcze nie jadłam, ale na pewno muszę to w końcu zrobić. 🙂
PolubieniePolubienie
Uwielbiam! Ostatnio suszone pomidory jem jak chipsy. 😉
PolubieniePolubienie
Super opcja! Biorę do domowych przepisów do wypróbowania.
PolubieniePolubienie
uwielbiam pesto 😀 ❤ ekstra przepis na szybki i smaczny obiadek!
PolubieniePolubienie
Pysznie, zdrowo, kolorowo. Dla miłośników makaronów i pesto przepyszne danie 🙂
PolubieniePolubienie