Szybki makaron z pesto i pomidorami

Kiedy potrzebuję zjeść szybko, w miarę tanio i zdrowo, często moim wyborem jest makaron z różnymi dodatkami. Jest to na tyle fajna opcja, że jeśli wybierzemy makaron pełnoziarnisty i nie dodamy do niego litra śmietany czy innych tłustych sosów to może być on naprawdę zdrowym i zbilansowanym posiłkiem. A do tego błyskawicznym w przygotowaniu, bo potrzebujemy tylko ok.10 minut, czyli czasu na ugotowanie makaronu. Resztę będziemy robić w trakcie gotowania.

screenshot_2017-02-13-15-48-44-1

Co potrzebujemy? Składniki na 2 porcje:

  • 150 g makaronu pełnoziarnistego
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 4 suszone pomidorki
  • łyżka słonecznika
  • kiełki rzodkiewki

Na pesto:

  • doniczka bazyli
  • łyżka słonecznika
  • 4-5 orzechów nerkowca
  • 2 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania.

  1. Gotujemy makaron – najlepiej ok.8 minut, al dente, taki jest najzdrowszy.
  2. Przygotowujemy pesto – wszystkie składniki dokładnie blendujemy. Przyprawiamy do smaku. Można również dodać parmezan, ja zrobiłam bez.
  3. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a suszone w paski.
  4. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
  5. Ugotowany makaron mieszamy z pesto, pomidorkami, posypujemy słonecznikiem i kiełkami.

2017-02-13

Całość to ok.1000 kcal, więc na jedną porcję 500 – idealnie na obiad:)

img_20170213_160611

 

25 uwag do wpisu “Szybki makaron z pesto i pomidorami

  1. Mmmmm, pesta roślinne są najlepsze! 🙂 Wypróbuję z gryczanym makaronem. A zamiast parmezanu fajnie sprawdzają się nerkowce zblendowane z płatkami drożdżowymi.

    Polubienie

Dodaj komentarz