Pieczarki portobello nadziewane kaszą jaglaną

Dzisiaj kolejny wege poniedziałek, a zarazem kolejny szybki pomysł na obiad. Powstał on dość spontanicznie, po zobaczeniu w sklepie pięknych dużych pieczarek:)  Postanowiłyśmy je nadziać 🙂 Najsmaczniejsze byłyby zapewne w wersji pieczonej, niestety nie mamy tutaj piekarnika, więc musiałyśmy poradzić sobie bez niego 😉

Screenshot_2017-03-31-08-50-30-1.png

Przepis na 4 porcje:

  • 4 pieczarki portobello
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 mały batat
  • 1 por
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta oregano, bazylii, papryki słodkiej, papryki chili

Sposób przygotowania:

Ugotować kaszę jaglaną. Batata obrać i pokroić w małą kostkę. Pora pokroić w półplasterki. Pieczarki usmażyć na patelni z obu stron. Na rozgrzanym oleju podsmażyć batata, dodać odrobinę wody i dusić do miękkości. Pod koniec dodać pora i chwilę smażyć. Dodać kaszę jaglaną, przyprawić. Gotowym farszem napełnić pieczarki.

1 faszerowana pieczarka to tylko 192 kcal!

portobello

Screenshot_2017-03-31-08-46-21-1

21 uwag do wpisu “Pieczarki portobello nadziewane kaszą jaglaną

  1. Pieczarki prezentują się bardzo smakowicie! 🙂 Szkoda, że nie trafiłam na ten przepis wcześniej, bo miałabym pomysł na dzisiejszy obiad 🙂 Wypróbuję na pewno, bo uwielbiam takie faszerowane cuda 🙂

    Polubienie

  2. Brzmi bardzo smakowicie. Chociaż do pieczarek portobello mam mieszane uczucia – moje pierwsze kulinarne doświadczenie z ich użyciem okazało się klapą 😀

    Polubienie

    1. My też uwielbiamy kaszę jaglaną, dlatego możesz być pewna, że jeszcze wiele przepisów z jej udziałem pojawi się u nas na blogu 🙂 Pozdrawiamy

      Polubienie

      1. Głównie piekę i albo dodaję do sałatek albo jem lekko posolone 🙂
        Gulasze, leczo – zdecydowanie tak! Jedyne co mi póki co nie podeszło, to ciasta z batatem…

        Polubienie

Dodaj komentarz