Dzisiaj kolejny wege poniedziałek, a zarazem kolejny szybki pomysł na obiad. Powstał on dość spontanicznie, po zobaczeniu w sklepie pięknych dużych pieczarek:) Postanowiłyśmy je nadziać 🙂 Najsmaczniejsze byłyby zapewne w wersji pieczonej, niestety nie mamy tutaj piekarnika, więc musiałyśmy poradzić sobie bez niego 😉
Przepis na 4 porcje:
- 4 pieczarki portobello
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 mały batat
- 1 por
- 1 łyżka oleju
- szczypta oregano, bazylii, papryki słodkiej, papryki chili
Sposób przygotowania:
Ugotować kaszę jaglaną. Batata obrać i pokroić w małą kostkę. Pora pokroić w półplasterki. Pieczarki usmażyć na patelni z obu stron. Na rozgrzanym oleju podsmażyć batata, dodać odrobinę wody i dusić do miękkości. Pod koniec dodać pora i chwilę smażyć. Dodać kaszę jaglaną, przyprawić. Gotowym farszem napełnić pieczarki.
1 faszerowana pieczarka to tylko 192 kcal!
Kaszę jaglaną uwielbiam, muszę zrobi takie pieczarki!
PolubieniePolubienie
Składniki, które bardzo lubię połączone w jedno danie 🙂 zjadłabym z apetytem
PolubieniePolubienie
Z przyjemnością bym skosztowała. Połączenie niecodzienne, intrygujące i zapewne bardzo pyszne 🙂
PolubieniePolubienie
Danie nie dla mnie, bo niestety jestem uczulona na wszelkiego rodzaju grzyby 😦
PolubieniePolubienie
Zawsze można zrobić faszerowanego bakłażana albo cukinię 🙂
PolubieniePolubienie
Pieczarki prezentują się bardzo smakowicie! 🙂 Szkoda, że nie trafiłam na ten przepis wcześniej, bo miałabym pomysł na dzisiejszy obiad 🙂 Wypróbuję na pewno, bo uwielbiam takie faszerowane cuda 🙂
PolubieniePolubienie
Brzmi bardzo smakowicie. Chociaż do pieczarek portobello mam mieszane uczucia – moje pierwsze kulinarne doświadczenie z ich użyciem okazało się klapą 😀
PolubieniePolubienie
A co robiłaś ?:)
PolubieniePolubienie
Uwielbiam nadzienie z jaglanej! Czekam już na świeże warzywa, bo wtedy można fajnie pokombinować z takim farszem 🙂
PolubieniePolubienie
My też 🙂
PolubieniePolubienie
Pisałam tutaj kiedyś u Ciebie że kocham kasze jaglaną, te przepisy są dla mnie dedykowane ewidentnie ;d Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
My też uwielbiamy kaszę jaglaną, dlatego możesz być pewna, że jeszcze wiele przepisów z jej udziałem pojawi się u nas na blogu 🙂 Pozdrawiamy
PolubieniePolubienie
Wyglądają przepysznie! Miałam już okazję przygotować pieczarki w piekarniku z szynką, serem i oliwą, też bardzo dobre 🙂
PolubieniePolubienie
Brzmi smakowicie 🙂
PolubieniePolubienie
Ach dziekuje za przepyszny przepis. Na bank zagosci u mnie na stole. Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Cieszymy się i również pozdrawiamy 🙂
PolubieniePolubienie
Jeszcze nie próbowałam nadziewanych pieczarek, ale to Twoje wypełnienie z kaszy jaglanej jest bardzo zachęcające 🙂
PolubieniePolubienie
Zachęcamy do spróbowania 🙂
PolubieniePolubienie
Jak jest batat, to biorę w ciemno 😀 ostatnio znowu mam fazę na bataty… 😉
PolubieniePolubienie
Co z nich robisz ?:)
PolubieniePolubienie
Głównie piekę i albo dodaję do sałatek albo jem lekko posolone 🙂
Gulasze, leczo – zdecydowanie tak! Jedyne co mi póki co nie podeszło, to ciasta z batatem…
PolubieniePolubienie