Szybki obiad jednogarnkowy – kurczak z warzywami

Dzisiaj mamy dla Was propozycję na szybki obiad jednogarnkowy, a tak naprawdę „jednoworkowy” 🙂 Pieczone podudzia z kurczaka z warzywami korzeniowymi to danie, które robi się praktycznie samo, a do tego jest smaczne i zdrowe.

Kurczak z warzywami

Składniki:

  • podudzia z kurczaka (u mnie 5 szt)
  • 2 marchewki
  • średniej wielkości batat
  • 1 ziemniak
  • 3 buraki
  • 2 pietruszki
  • 2 czarne marchewki
  • 2 czerwone cebule
  • przyprawy: sól, pieprz, kumin, ostra papryka, czosnek granulowany, przyprawa toskańska
  • 2 łyżki oliwy

Screenshot_2019-01-06-13-19-50-1.png

Sposób przygotowania:

  1. Podudzia nacieramy przyprawami i oliwą. Odstawiamy na chwilę, żeby się zamarynowało (można również na całą noc do lodówki)
  2. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy. Ja pokroiłam w słupki o podobnej grubości, ale tak naprawdę można je pokroić dowolnie.
  3. Warzywa przyprawiamy, dodajemy oliwę i wrzucamy do rękawa do pieczenia razem z przygotowanym wcześniej mięsem.
  4. Pieczemy ok. 40 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

Całość ma 1220 kcal, 96 g białka, 37,6 g tłuszczu i 98 g węglowodanów.

testujemy (2)

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s