Dania główne · Przepisy wegańskie · Sałatki · Śniadania

Pesto z suszonych pomidorów – 5 sposobów na wykorzystanie

45166324_187677585495793_5267956716313509888_n.jpgPrzyznam, że kiedyś nie byłam fanką suszonych pomidorów ze względu na ich kwaskowaty smak. Jeśli też macie z tym problem, zapraszam do wypróbowania prostego przepisu na pesto z suszonych pomidorów – gwarantuję, że je polubicie 🙂

Znów sięgnęłam po produkt Devaldano – tym razem są to właśnie suszone pomidory w oleju. Nie odsączałam ich zbyt dokładnie, po prostu wrzuciłam do blendera razem z pozostałymi składnikami i zmiksowałam na niezbyt gładką masę (taką formę pesto właśnie lubię).

 

Składniki:

  • Ok. 10 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie)

Do czego możesz wykorzystać pesto?

I. Zjedz je po prostu z chlebem, jako rodzaj pasty kanapkowej. Dodaj swoje ulubione warzywa i posyp pietruszką 🙂

45026477_298794210845724_6658863973699420160_n.jpg

II. Ugotuj makaron (u mnie – wysokobiałkowy makaron z czarnej soi), wymieszaj z pesto, pomidorkami koktajlowymi, posyp pestkami słonecznika i suszonym czosnkiem niedźwiedzim – prosty przepis na błyskawiczny obiad.

45056381_913848735669669_6727365923226779648_n.jpg

III. Nafaszeruj lub posmaruj nim mięso lub warzywa przed pieczeniem – przesiąkną pysznym, pomidorowym smakiem 🙂

IV. Dodaj do niego trochę oliwy – powstanie idealny dressing do sałatki.

V. Pesto sprawdzi się również jako dip do przekąsek 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s