Bez kategorii · Przepisy wegańskie · Zupy

Wegańska zupa grzybowa

Osobom, które uwielbiają grzyby (ale niekoniecznie już ich samodzielne zbieranie 🙂 ), marka Devaldano proponuje ogromny wybór produktów: grzyby świeże, marynowane, suszone, koncentraty… A że Wigilia zbliża się wielkimi krokami, warto już zacząć testowanie przepisów na dania z grzybami!

Dzisiaj chcemy Wam zaproponować coś bardzo prostego: wegański krem z grzybów.

44213213_260486301192086_4416276048820305920_n.jpg

Składniki:

  • 4 pieczarki
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • mały kawałek selera
  • mały kawałek pora
  • 1 liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu z leśnych grzybów Devaldano
  • garść suszonych maślaków, podgrzybków i borowików Devaldano
  • 100 ml mleka kokosowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
44197032_2138812016438006_6236338594496118784_n.jpg
Skład: 60% borowik szlachetny, 20% podgrzybek brunatny, 20% maślak zwyczajny

44386679_275123956446270_5902343984595861504_n.jpg

44257025_474106319664892_2294240644689821696_n.jpg

44223980_504771453325004_727075939590078464_n.jpg

Bardzo dużym ułatwieniem jest to, że producent podaje sposób przyrządzenia grzybów. Suszone należy wypłukać, a następnie zalać wodą i odstawić na minimum 30 minut.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj suszone grzyby zgodnie z instrukcją na opakowaniu (wypłucz, zalej wodą, odstaw).
  2. Na oleju podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną cebulę.
  3. Dodaj pokrojone pieczarki oraz włoszczyznę, duś przez chwilę.
  4. Dodaj grzyby razem z wywarem oraz liść laurowy. Gotuj, aż warzywa zmiękną.
  5. Zblenduj zupę, dodaj koncentrat, przypraw do smaku solą i pieprzem.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s