Desery · Dla dzieci · Przepisy wegańskie

Jaglany deser z karmelem z daktyli

Kasza jaglana, daktyle i masło orzechowe to jedne z naszych ulubionych produktów, nic więc dziwnego, że znalazły one połączenie w pysznym i zdrowym deserze. Słodki i dość kaloryczny, mocno orzechowy!

Jaglany deser z karmelem z daktyli

IMG_20180714_144936_016.jpg

Składniki (na 3 porcje):
  • 100 g kaszy jaglanej
  • szklanka napoju („mleka”) kokosowego
  • łyżka erytrolu
  • skórka z cytryny
  • 3 łyżki masła orzechowego 100%
  • 30g daktyli
  • borówki, mięta i płatki kokosowe do dekoracji
Sposób przygotowania:
  1. Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec gotowania dolewamy napój kokosowy.
  2. Daktyle zalewamy gorącą wodą i moczymy przez ok. 20 minut.
  3. Ugotowaną kaszę nieco studzimy, dodajemy erytrol, startą skórkę z cytryny i blendujemy na gładką masę.
  4. Przygotowujemy karmel: namoczone daktyle wraz z 2 łyżkami wody blendujemy z masłem orzechowym.
  5. W szklankach lub pucharkach przekładamy kolejno krem jaglany i karmel z daktyli, dekorujemy borówkami, płatkami kokosa i miętą.
  6. Najlepiej smakuje schłodzone.

 

Screenshot_2018-07-14-14-35-10-1.png

Poziom trudności: bardzo łatwe

Czas przygotowania: 20 minut

Wartość energetyczna 1 porcji: 305 kcal

Wartość odżywcza 1 porcji: białko 6,5 g , węglowodany 32 g, tłuszcze 16 g, błonnik 4,3 g

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s