Bez kategorii · Dania główne · Pozostałe przepisy

Makaron nadziewany cukinią, serem halloumi w sosie pomidorowym

Nadziewany makaron z halloumi i cukinią

20180714_122255.jpg

Składniki na 4 porcje:
  • 200 g makaronu do nadziewania (u mnie muszelki kukurydziane z Lidla)
  • 1 duża cukinia
  • 100 g sera halloumi
  • 5 pomidorków suszonych
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • szklanka mleczka kokosowego
  • sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
Sposób przygotowania:
  1. Makaron podgotować ok. 5 minut w osolonej wodzie.
  2. Przygotować sos: podgrzać pomidory w puszce, dodać mleczko kokosowe, chwilę gotować, aż nieco zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim.
  3. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Zetrzeć ser halloumi.
  4. Pomidorki suszone drobno pokroić.
  5. Wymieszać cukinię, ser i pomidorki, ewentualnie doprawić do smaku.
  6. Na dno naczynia żaroodpornego wylać sos. Ugotowany makaron nadziewać farszem i układać w sosie (makaron powinien być jak najbardziej zanurzony w sosie, wtedy po upieczeniu nie będzie suchy).
  7. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach.

20180714_122238.jpg

Poziom trudności: łatwe

Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia

Wartość energetyczna 1 porcji: 465 kcal

Wartość odżywcza 1 porcji: białko 13,5 g, węglowodany 55,2 g, tłuszcze 21 g, błonnik 4 g

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s