Przepisy wegańskie · Sałatki

Tabbouleh z „ryżem” z kalafiora

Tabbouleh to libańska odmiana sałatki warzywnej, w tradycyjnej wersji z kaszą bulgur (czasem również z kuskusem). Jest to jedna z bardziej znana  potraw kuchni arabskiej. Orzeźwiająca – za sprawą ziół (mięta, kolendra i natka pietruszki) oraz soku z cytryny. U nas w nieco innej, równie smacznej wersji z „ryżem” z kalafiora.

Tabbouleh z „ryżem” z kalafiora

Screenshot_2018-08-01-01-15-22-1

Składniki (na 4 porcje):
  • 1/2 kalafiora
  • pomidor
  • ogórek
  • cebula czerwona
  • ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • mięta, kolendra, natka pietruszki
  • trochę zielonej cebulki
  • 3łyżki oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Zmielić go w blenderze na tyle drobno by swoim kształtem przypominał ryż.
  2. Pomidora, ogórka, paprykę oraz cebulę pokroić w drobną kostkę.
  3. Posiekać drobno zioła i zieloną cebulkę.
  4. Przygotować sos: wymieszać oliwę, sok z cytryny i wyciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

IMG_20180729_153817_267

Poziom trudności: bardzo łatwe

Czas przygotowania: 10 minut

Wartość energetyczna 1 porcji: 123 kcal

Wartość odżywcza 1 porcji: białko 3,7 g, węglowodany 7 g, tłuszcz 8 g, błonnik 4,3 g

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s