Dania główne · Przepisy wegańskie · Śniadania

Zielone pesto na 2 sposoby

Tradycyjnie pesto robi się z bazylii, paresto z cmezanu, orzeszków pinii… Ale czy wiecie, że można zrobić je dosłownie ze wszystkiego co zielone? Robiłyśmy już pesto z pietruszki, z rukoli, a nawet z liści rzodkiewki! Tym razem wykorzystałyśmy czosnek niedźwiedzi. Każda z nas zrobiła swoją wersję – zarówno jeśli chodzi o dodatki, jak o sposób podania.

Makaron z pesto i pomidorami

IMG_20180602_151853_068

Składniki na 2 porcje:

Na pesto:

  • 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
  • garść świeżego szpinaku
  • łyżka słonecznika
  • łyżka płatków drożdżowych
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Na makaron:

  • 150 g dowolnego makaronu
  • 1 świeży pomidor
  • 3 suszone pomidory
  • czarnuszka, sól, pieprz

Składniki na pesto zmiksować i doprawić do smaku. Makaron ugotować al dente. Pokroić pomidory. Ugotowany makaron wymieszać z pesto, pomidorami, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać czarnuszką.

I już! Smacznego:)

20180602_150123.jpg

Porcja takiego makaronu to 550 kcal, 16 g białka, 24 g tłuszczu i 71 g węglowodanów.

Pesto z czosnku niedźwiedziego i pietruszki

Składniki na 2 porcje:

  • 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 1 pęczek pietruszki
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Zblendować wszystkie składniki ze sobą.

Reklamy

2 myśli na temat “Zielone pesto na 2 sposoby

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s