Dania główne · Pozostałe przepisy

Duszona szynka wieprzowa

29995536_10215930725891166_1113536240_o.jpgBardzo prosta w przygotowaniu szynka wieprzowa – poświęcasz 10 minut na pokrojenie warzyw, potem potrawa robi się już właściwie sama 🙂 Doskonała zarówno na zimno, jak i na ciepło.

1 porcja (100 g) to ok. 300 kcal.

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 10 minut, następnie ok. 3 godziny gotowania

29943201_10215930725931167_929659172_o.jpg

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 plaster selera
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 8-10 ziarenek ziela angielskiego
  • Szczypta lubczyku
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 10-15 owoców jałowca
  • 1/2 łyżeczki suszonej cebuli (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz do smaku

29955700_10215930726691186_178777364_o.jpg

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek.
  2. Pieprz cayenne, paprykę, rozmaryn, kmin rzymski, jałowiec, suszoną cebulę i suszony czosnek wymieszaj i natrzyj powstałą mieszanką przypraw mięso.
  3. Włóż mięso do garnka z cebulą i czosnkiem i obsmaż z każdej strony.
  4. Zalej ok. 2 litrami wody (mięso powinno być przykryte).
  5. Obierz i pokrój marchew, pietruszkę i seler i dodaj do gotującego się mięsa.
  6. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Gotuj przez ok. 3 godziny na wolnym ogniu.

szynka

Reklamy

3 myśli na temat “Duszona szynka wieprzowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s