Dania główne · Przepisy wegańskie

Wiosenne zielone risotto

W miniony weekend pogoda była iście wiosenna, od razu zachciało mi się coś lekkiego i zielonego. Wtedy też powstało to risotto – kremowe, z zielonymi warzywami, całkiem przypadkiem także wegańskie. A co najważniejsze bardzo proste i smaczne!

Screenshot_2018-02-27-14-46-47-1.png

Składniki (na 1 porcję):

  • 50 g ryżu do risotto arborio
  • łyżka oliwy
  • 1/3 cukinii
  • mały kawałek pora
  • 50 g groszku zielonego
  • garść świeżego szpinaku
  • 2 łyżki płatków drożdzowych
  • przyprawy: czosnek z pietruszką, czubryca zielona, mieszanka ziół dalmatyńskich (oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek, szałwia)
  • sól i pieprz do smaku
  • pietruszka zielona do posypania

Screenshot_2018-02-27-14-48-43-1

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzaną oliwę wrzuć pora pokrojonego w plasterki, chwilę podsmaż.
  2. Następnie dodaj ryż, a po chwili dodaj zioła (możesz użyć także innej mieszanki ziołowej, ważne jest, żeby dodać ich dość sporo, bo to od nich zależy smak i aromat dania).
  3. Wlej chochelkę wody i gotuj, aż do wyparowania. Dodawaj stopniowo wodę, aż ryż będzie prawie miękki.
  4. Na 5 minut przed końcem wrzuć cukinię pokrojoną w plasterki i mrożony groszek.
  5. Na koniec dodaj płatki drożdżowe (nadają serowy smak) i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

PS.

A całość ma tylko 400 kcal :).

risotto kcal

Screenshot_2018-02-27-14-50-06-1

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s