W miniony weekend pogoda była iście wiosenna, od razu zachciało mi się coś lekkiego i zielonego. Wtedy też powstało to risotto – kremowe, z zielonymi warzywami, całkiem przypadkiem także wegańskie. A co najważniejsze bardzo proste i smaczne!
Składniki (na 1 porcję):
- 50 g ryżu do risotto arborio
- łyżka oliwy
- 1/3 cukinii
- mały kawałek pora
- 50 g groszku zielonego
- garść świeżego szpinaku
- 2 łyżki płatków drożdzowych
- przyprawy: czosnek z pietruszką, czubryca zielona, mieszanka ziół dalmatyńskich (oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek, szałwia)
- sól i pieprz do smaku
- pietruszka zielona do posypania
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzaną oliwę wrzuć pora pokrojonego w plasterki, chwilę podsmaż.
- Następnie dodaj ryż, a po chwili dodaj zioła (możesz użyć także innej mieszanki ziołowej, ważne jest, żeby dodać ich dość sporo, bo to od nich zależy smak i aromat dania).
- Wlej chochelkę wody i gotuj, aż do wyparowania. Dodawaj stopniowo wodę, aż ryż będzie prawie miękki.
- Na 5 minut przed końcem wrzuć cukinię pokrojoną w plasterki i mrożony groszek.
- Na koniec dodaj płatki drożdżowe (nadają serowy smak) i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
PS.
A całość ma tylko 400 kcal :).
Reklamy