Dla dzieci · Przepisy wegańskie · Zupy

Domowy wege krupnik z kaszą jaglaną

28460744_10215535689455502_1529525265_o.jpg

Pyszny, domowy krupnik w wersji wegańskiej – łatwostrawny, a przy tym gęsty i pożywny 🙂

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
1 porcja to ok. 240 kcal.

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 plaster selera
  • 1 kawałek kapusty włoskiej
  • 1 mała cebula
  • 1 mały kawałek pora
  • 1 gałązka lubczyku
  • 4 liście laurowe
  • 5-10 ziarenek ziela angielskiego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

  1. Marchewki, seler i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Podsmaż chwilę na oleju.
  2. Zalej warzywa wodą (ok. 2,5 litra). Dodaj pokrojonego pora, kapustę, cebulę oraz lubczyk, liście laurowe, ziele angielskie. Przypraw do smaku.
  3. Zagotuj, wsyp kaszę jaglaną. Gotuj na małym ogniu, aż kasza będzie miękka (ok. 20 minut).
  4. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj. Dodaj do zupy przed podaniem.

28312696_10215535689335499_1721629519_o.jpg

krupnik

Reklamy

Jedna myśl na temat “Domowy wege krupnik z kaszą jaglaną

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s