Desery · Dla dzieci · Przepisy wegańskie

Studenckie kulki mocy

Znowu przepis z myślą o biednych studentach 🙂 Co nie znaczy, że jeśli czasy studenckie masz już za sobą, nie możesz zrobić kulek z tego przepisu. Są one dla każdego – szybkie, proste, pełne dobrych rzeczy :). Zrobiłam kulki w dwóch wersjach, jednak „baza” jest taka sama.

Screenshot_2018-02-01-13-17-02-1

Składniki:

  • 100 g daktyli
  • 100 g płatków jaglanych
  • 50 g słonecznika

Do czerwonej wersji:

  • łyżeczka sproszkowanego buraka
  • 2 łyżeczki chia
  • 6 szt moreli suszonych

Do wersji czekoladowej:

  • łyżka kakao
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • łyżka maku
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Screenshot_2018-02-01-13-17-40-1.png

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle namocz w gorącej wodzie. Po ok.pół godziny odlej wodę i zblenduj razem z płatkami i słonecznikiem. Podziel masę na dwie części.
  2.  Do jednej dodaj buraka w proszku, chia i morele pokrojone w drobną kostkę. Wymieszaj (najlepiej rękami), uformuj małe kulki i obtocz w sproszkowanym buraku (ja używam 100% sproszkowanego, suszonego polskiego czerwonego buraka firmy Zdrowe Pola, dostępne w Rossmanie)
  3. Do drugiej części dodaj kakao, mak i pokrojoną drobno czekoladę. Ja swoje kulki obtoczyłam dodatkowo w wiórkach kokosowych.

Screenshot_2018-02-01-13-15-21-1.png

I tyle. Prawda, że proste? Maksymalnie 10 minut roboty, a zdrowa przekąska na kilka dni gotowa.

Z przepisu wychodzi ok.20 kulek.

kulki czeko

Jedna kulka czekoladowa to ok.79 kcal, a kulki czerwonej 70 kcal.

kulki czerwone

 

Reklamy

3 myśli na temat “Studenckie kulki mocy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s