Desery · Dla dzieci · Pozostałe przepisy

Muffiny migdałowe z ricottą

25510937_10214947316186538_595813611_o.jpg

Jeśli będziecie mieć ochotę na coś nie do końca fit i dietetycznego, polecam muffiny migdałowe 🙂 Zresztą, możecie zmniejszyć ilość cukru lub wymienić go na ksylitol. 1 muffin to ok. 260 kcal.

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 12

Składniki:

  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g ricotty
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 115 g masła klarowanego
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

  1. Zmiksuj ricottę z masłem na gładką masę.
  2. Dodaj jajko i ekstrakt migdałowy, ubijaj, aż nie będzie żadnych grudek.
  3. Suche składniki połącz ze sobą, a następnie delikatnie wymieszaj z mokrymi. Dodaj płatki migdałowe.
  4. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach.

25510725_10214947315746527_1825367571_o.jpg

Do muffinów zrobiłam bardzo prosty krem z białej czekolady: 2 tabliczki białej czekolady rozpuściłam w kąpieli wodnej, a następnie połączyłam z 250 g ricotty.

1 muffin to 267 kcal 🙂

muffiny

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s