Desery · Dla dzieci · Pozostałe przepisy · Śniadania

Makowe placki z pomarańczową ricottą

Kupiłam mak i miałam ogromną ochotę na wykorzystanie go do typowo świątecznego dania. Na ciasto zabrakło mi pomysłu, dlatego stworzyłam szybkie, sycące placuszki śniadaniowe. Przełożyłam je ricottą z pomarańczami i jak się okazało jest to bardzo dobre połączenie.

Makowe placki z pomarańczową ricottą

Screenshot_2017-12-22-12-46-48-1.png

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 łyżki płatków jaglanych (mogą być też owsiane)
  • 2 łyżki mąki lnianej
  • 2 łyżki maku
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 100 g ricotty
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno.
  2. Żółtka, mąka, płatki i mak mieszamy razem z mlekiem i blendujemy.
  3. Dodajemy pianę z białek i krótko mieszamy.
  4. Patelnie rozgrzewamy i łyżką wykładamy niewielkie placuszki.
  5. Smażymy krótko z obu stron.
  6. Pomarańczę obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z ricottą i miodem.
  7. Placki przekładamy pomarańczowym serkiem, podajemy.

Całość ma 685 kcal

Bez tytułu

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s