Dania główne · Pozostałe przepisy

Proste chilli con carne z batatami

25508683_10214946523846730_1535958660_o.jpg

Smak chilli nadaje, wbrew pozorom, nie chilli, ale kumin. Polecam przygotowywać własną mieszankę przypraw – nie dość, że można swobodnie regulować ilość danego składnika, to jeszcze nie zawiera ona dużej ilości soli 🙂

Czas przygotowania: 30 min

Ilość porcji: 5

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 1 batat
  • 400 g kukurydzy z puszki
  • 400 g czerwonej fasoli z puszki
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 4 łyżeczki oregano
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • szczypta cynamonu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryka
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Cebulę, czosnek i batata pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
  2. Dodaj mięso i smaż przez kilka minut.
  3. Dodaj kukurydzę, fasolę i pomidory, a następnie przyprawy.
  4. Duś przez kilka minut, a następnie dodaj pokrojoną paprykę.

chili con carne

1 porcja to około 370 kcal 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s