Dla dzieci · Pozostałe przepisy · Przepisy wegańskie · Zupy · Zupy

10 sposobów na zupę pomidorową

Pomidor to wyjątkowe warzywo, ponieważ jako jedno z niewielu najzdrowsze jest w wersji przetworzonej. Wszystko dlatego, że zawiera likopen mający działanie przeciwnowotworowe. Likopen jest łatwo rozpuszczalny w tłuszczach – stąd połączenie pomidorów z oliwą bądź olejem sprawia, że łatwiej przyswajamy ten związek.

1. Klasyczny krem z pomidorów z ziołami śródziemnomorskimi

24139261_10214765167872944_1314204815_o.jpg

Składniki:

  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn i tymianek (po szczypcie),
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej olej w rondelku, podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
  2. Dodaj pomidory i 1 szklankę wody. Zagotuj, a następnie zblenduj i dopraw.

2. Krem z pomidorów z porem

22850421_10214511172643222_1201400169_o

Zobacz przepis tutaj: Pyszna zupa pomidorowa z porem

3. Krem pomidorowo-marchewkowy

Untitled design (13).png

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 1 plaster selera,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 3-5 ziaren ziela angielskiego,
  • szczypta lubczyku,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 pomidory,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • przyprawy: curry, słodka papryka, bazylia, oregano (po szczypcie),
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, podsmaż na oleju.
  2. Marchew, seler i pietruszkę obierz i pokrój w mniejsze części, dorzuć do cebuli i zalej wodą. Dodaj ziele angielskie, lubczyk i liście laurowe i gotuj aż warzywa zmiękną.
  3. Pomidory sparz gorącą wodą i obierz ze skórki. Pokrój na drobniejsze cząstki.
  4. Odcedź bulion, zostaw w nim tylko marchew. Dodaj pomidory, zblenduj i zagotuj.
  5. Dopraw do smaku.

4. Zupa pomidorowa z żółtą papryką na ostro

21981605_10214239159843072_1169137019_o

Zobacz przepis tutaj: Zupa pomidorowa z żółtą papryką na ostro

5. Zupa pomidorowa z kolendrą i makaronem owsianym

Zobacz przepis tutaj: Prosta zupa pomidorowa z kolendrą i makaronem owsianym

6. Zupa pomidorowa z wędzoną papryką

Składniki:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szczypta chilli
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
  2. Dodaj pomidory i zagotuj.
  3. Zblenduj i dodaj przyprawy.

7. Krem z pomidorów z mleczkiem kokosowym

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • szczypta curry
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta kolendry

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
  2. Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój i dodaj do cebuli.
  3. Zalej szklanką wody, zagotuj.
  4. Zbelnduj zupę, dopraw solą, pieprzem, kolendrą i curry, a następnie dodaj mleczko kokosowe.

8. Krem pomidorowy z soczewicą

Składniki:

  • 1 cebula
  • 4 łyżki czerwone soczewicy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • przyprawy: kmin rzymski, kolendra, słodka papryka (po szczypcie)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj startą marchewkę i pietruszkę.
  2. Po chwili wrzuć soczewicę.
  3. Zalej pomidorami, dodaj ok. 1 szklankę wody.
  4. Gotuj, aż soczewica zmięknie.
  5. Zblenduj zupę na krem i dodaj przyprawy.

9. Zupa pomidorowa z selerem naciowym

Składniki:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy: bazylia, oregano (po szczypcie)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na oleju, dodaj pokrojony seler.
  2. Dodaj pomidory i bulion, zagotuj.
  3. Zblenduj zupę i dopraw do smaku.

10. Krem z pomidorów z ricottą i grzankami czosnkowymi

24116296_10214765714966621_378397852_o.jpg

Składniki:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki ricotty
  • garść kiełków
  • 1 kromka chleba żytniego razowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • przyprawy: oregano, bazylia (po szczypcie)
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym. Dodaj pomidory i ok. 1 szklankę wody, zagotuj.
  2. Chleb pokrój w mniejsze cząstki, skrop oliwą, natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka minut.
  3. Zblenduj zupę, dopraw do smaku.
  4. Podawaj z ricottą, kiełkami i grzankami.
Reklamy

Jedna myśl na temat “10 sposobów na zupę pomidorową

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s