Dania główne · Dla dzieci · Pozostałe przepisy

Jednogarnkowa ligawa wołowa w sosie pomidorowym

23768524_10214710114856653_1837117370_o.jpg

Kruche mięso wołowe z pysznym, esencjonalnym sosem to idealne danie na obiad dla 4 osób 🙂 Przygotowuje się je szybko, w jednym garnku – jedynie gotowanie trwa długo, bo około 3 godziny. Warto jednak poczekać!

Ilość porcji: 4

Kaloryczność: 220 kcal/porcja

Składniki:

  • 350 g ligawy wołowej
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 4 liście laurowe
  • 1 marchew
  • 1 plaster selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • szczypta suszonego lubczyku lub gałązka świeżego
  • 8-10 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta tymianku
  • sól i pieprz do smaku

23760393_10214710114696649_1927987803_o.jpg

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek pokrój i podsmaż na oleju.
  2. Dodaj mięso – podsmaż je z obu stron.
  3. Dodaj pomidory, pokrojone: marchewkę, seler, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, tymianek, sól i pieprz. Zalej około 4 szklankami wody.
  4. Gotuj na małym ogniu przez około 3-3,5 godziny.
  5. Po ugotowaniu wyjmij mięso. Wywar odcedź od warzyw i przypraw. Mąkę dokładnie wymieszaj z odrobiną wywaru, a następnie wlej do reszty i mieszaj do zgęstnienia na wolnym ogniu.

ligawa

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s