Jeśli szukasz doskonałego przepisu na jambalayę, to tutaj właśnie go znajdziesz 🙂 Dlaczego naszym zdaniem do tej potrawy najlepiej pasuje kiełbasa z dzika? Jest krucha, niezbyt tłusta i ma lekko kwaśny smak. Z kolei mięso z uda kurczaka jest nieco bardziej tłuste i soczyste niż to z piersi. Poza tym chyba nie za bardzo je doceniamy – zdecydowanie częściej sięgamy po filet z piersi kurczaka. A że w Biedronce była ostatnio promocja na mięso z uda kurczaka – dlaczego by nie wykorzystać okazji? 🙂
1 porcja: 275 kcal
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1 kiełbaska myśliwska z dziczyzny
- 1 zielona papryka
- 1 łodyga selera naciowego
- 200 g mięsa z uda kurczaka bez skóry (2 sztuki)
- 100 g ryżu brązowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- 2 liście laurowe
- sól i pierz do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawa kreolska*
- 0,5 litra bulionu warzywnego**
Przyprawa kreolska:
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
Bulion warzywny:
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 plaster selera
- kawałek kapusty pekińskiej
- kawałek pora
- 2 liście laurowe
- 3-5 ziarenek ziela angielskiego
- szczypta lubczyku
- opcjonalnie: suszona włoszczyzna
Przygotowanie:
- Warzywa do bulionu umyj, obierz i pokrój na mniejsze cząstki, zalej ok. 0,5 litra wody i zagotuj, następnie gotuj przez ok. 30-40 minut na wolnym ogniu.
- Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na oleju.
- Dodaj pokrojoną paprykę, następnie kiełbasę i kurczak.
- Przyprawy wymieszaj i dodaj do mięsa oraz warzyw.
- Dodaj pomidory z puszki oraz bulion, dokładnie wymieszaj, a następnie wsyp ryż. Dorzuć liście laurowe.
- Gotuj 20 do 30 minut, raz na jakiś czas mieszając, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki.
Danie składa się z 4 porcji. 1 porcja to ok. 275 kcal.
Reklamy