Dania główne · Dla dzieci · Pozostałe przepisy

Idealna jambalaya z dziczyzną – jednogarnkowe danie dla całej rodziny

Jeśli szukasz doskonałego przepisu na jambalayę, to tutaj właśnie go znajdziesz 🙂 Dlaczego naszym zdaniem do tej potrawy najlepiej pasuje kiełbasa z dzika? Jest krucha, niezbyt tłusta i ma lekko kwaśny smak. Z kolei mięso z uda kurczaka jest nieco bardziej tłuste i soczyste niż to z piersi. Poza tym chyba nie za bardzo je doceniamy – zdecydowanie częściej sięgamy po filet z piersi kurczaka. A że w Biedronce była ostatnio promocja na mięso z uda kurczaka – dlaczego by nie wykorzystać okazji? 🙂

23336403_10214592704241461_167874336_o.jpg

1 porcja: 275 kcal

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 1 kiełbaska myśliwska z dziczyzny
  • 1 zielona papryka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 200 g mięsa z uda kurczaka bez skóry (2 sztuki)
  • 100 g ryżu brązowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • sól i pierz do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawa kreolska*
  • 0,5 litra bulionu warzywnego**

Przyprawa kreolska:

  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki

23336578_10214592686561019_1861924867_o.jpg

Bulion warzywny:

  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 plaster selera
  • kawałek kapusty pekińskiej
  • kawałek pora
  • 2 liście laurowe
  • 3-5 ziarenek ziela angielskiego
  • szczypta lubczyku
  • opcjonalnie: suszona włoszczyzna

Przygotowanie:

  1. Warzywa do bulionu umyj, obierz i pokrój na mniejsze cząstki, zalej ok. 0,5 litra wody i zagotuj, następnie gotuj przez ok. 30-40 minut na wolnym ogniu.
  2. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na oleju.
  3. Dodaj pokrojoną paprykę, następnie kiełbasę i kurczak.
  4. Przyprawy wymieszaj i dodaj do mięsa oraz warzyw.
  5. Dodaj pomidory z puszki oraz bulion, dokładnie wymieszaj, a następnie wsyp ryż. Dorzuć liście laurowe.
  6. Gotuj 20 do 30 minut, raz na jakiś czas mieszając, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki.

23336115_10214592704201460_1157251639_o.jpg

jambalaya

Danie składa się z 4 porcji. 1 porcja to ok. 275 kcal.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s