Desery · Dla dzieci · Pozostałe przepisy

Pyszne ciastka dyniowo-orzechowe z czekoladą

Sezon dyniowy trwa w najlepsze, u nas rozpoczyna się on od dyniowych ciasteczek. Miękkie, mocno orzechowe, idealne, żeby dodać sobie energii w szary i chłodny dzień. Do tego są banalnie proste w wykonaniu!

20171029_191035

Składniki:

  • szklanka puree z dyni (upieczona i zblendowana dynia, warto mieć jej zapas)
  • 3 łyżki masła orzechowego (moje było z kawałkami orzeszków)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki lnianej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki ksylitolu/miodu
  • ew. czekolada, ale można też zrobić bez

20171029_190727

 

Sposób przygotowania:

  1. Puree z dyni miksujemy razem z masłem orzechowym i jajkami.
  2. Dodajemy mąkę lnianą, proszek do pieczenia, ksylitol i przyprawę do piernika – mieszamy. Najlepiej na tym etapie zrobić to ręką 🙂
  3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy małe kulki z ciasta i lekko je rozpłaszczamy. Z podanych składników wyszło mi ok. 12 ciastek. Na wierzch możemy dodać również trochę pokruszonej czekolady 🙂
  4. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach.

dynia

Niestety nie można powiedzieć, że są to ciastka niskokaloryczne 🙂 Ale mogą stanowić idealną przekąskę, jeśli chcemy szybko dodać sobie energii. Idealnie też sprawdzą się do lunchboxów, na drugie śniadanie czy podwieczorek, także dla dzieci.

Smacznego!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s