Pyszne ciastka dyniowo-orzechowe z czekoladą

Sezon dyniowy trwa w najlepsze, u nas rozpoczyna się on od dyniowych ciasteczek. Miękkie, mocno orzechowe, idealne, żeby dodać sobie energii w szary i chłodny dzień. Do tego są banalnie proste w wykonaniu!

20171029_191035

Składniki:

  • szklanka puree z dyni (upieczona i zblendowana dynia, warto mieć jej zapas)
  • 3 łyżki masła orzechowego (moje było z kawałkami orzeszków)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki lnianej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki ksylitolu/miodu
  • ew. czekolada, ale można też zrobić bez

20171029_190727

 

Sposób przygotowania:

  1. Puree z dyni miksujemy razem z masłem orzechowym i jajkami.
  2. Dodajemy mąkę lnianą, proszek do pieczenia, ksylitol i przyprawę do piernika – mieszamy. Najlepiej na tym etapie zrobić to ręką 🙂
  3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy małe kulki z ciasta i lekko je rozpłaszczamy. Z podanych składników wyszło mi ok. 12 ciastek. Na wierzch możemy dodać również trochę pokruszonej czekolady 🙂
  4. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach.

dynia

Niestety nie można powiedzieć, że są to ciastka niskokaloryczne 🙂 Ale mogą stanowić idealną przekąskę, jeśli chcemy szybko dodać sobie energii. Idealnie też sprawdzą się do lunchboxów, na drugie śniadanie czy podwieczorek, także dla dzieci.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz