Sezon dyniowy trwa w najlepsze, u nas rozpoczyna się on od dyniowych ciasteczek. Miękkie, mocno orzechowe, idealne, żeby dodać sobie energii w szary i chłodny dzień. Do tego są banalnie proste w wykonaniu!
Składniki:
- szklanka puree z dyni (upieczona i zblendowana dynia, warto mieć jej zapas)
- 3 łyżki masła orzechowego (moje było z kawałkami orzeszków)
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki lnianej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżki ksylitolu/miodu
- ew. czekolada, ale można też zrobić bez
Sposób przygotowania:
- Puree z dyni miksujemy razem z masłem orzechowym i jajkami.
- Dodajemy mąkę lnianą, proszek do pieczenia, ksylitol i przyprawę do piernika – mieszamy. Najlepiej na tym etapie zrobić to ręką 🙂
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy małe kulki z ciasta i lekko je rozpłaszczamy. Z podanych składników wyszło mi ok. 12 ciastek. Na wierzch możemy dodać również trochę pokruszonej czekolady 🙂
- Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach.
Niestety nie można powiedzieć, że są to ciastka niskokaloryczne 🙂 Ale mogą stanowić idealną przekąskę, jeśli chcemy szybko dodać sobie energii. Idealnie też sprawdzą się do lunchboxów, na drugie śniadanie czy podwieczorek, także dla dzieci.
Smacznego!