Dla dzieci · Przepisy wegańskie · Zupy

Pyszna zupa pomidorowa z porem

Prawie litr tej zupy to jedynie 200 kcal 🙂 Szybka w przyrządzeniu – zwłaszcza, jeśli użyjecie wcześniej przygotowanego bulionu, sycąca i baaaardzo pomidorowa 🙂

22850421_10214511172643222_1201400169_o.jpg

Składniki:

  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 por
  • 1 marchew
  • 1 plaster selera
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • szczypta lubczyku
  • 1 łyżeczka oleju
  • pieprz, sól do smaku
  • opcjonalnie: suszona włoszczyzna

22850107_10214511172683223_1227560028_o.jpg

Przygotowanie:

  1. Przygotuj bulion warzywny: marchew, pietruszkę, seler, 1/3 pora, ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk zalej ok. 500 ml wody, gotuj, aż warzywa zmiękną. Możesz dodać suszoną włoszczyznę do smaku.
  2. Resztę pora pokrój w cząstki i podsmaż na oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Odcedź bulion, dodaj pomidory z puszki, pora z czosnkiem i zagotuj.
  4. Zblenduj zupę na krem, dopraw solą i pieprzem do smaku.

pomidorowa

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s