Prawie litr tej zupy to jedynie 200 kcal 🙂 Szybka w przyrządzeniu – zwłaszcza, jeśli użyjecie wcześniej przygotowanego bulionu, sycąca i baaaardzo pomidorowa 🙂
Składniki:
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1 ząbek czosnku
- 1 por
- 1 marchew
- 1 plaster selera
- 1 pietruszka
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- szczypta lubczyku
- 1 łyżeczka oleju
- pieprz, sól do smaku
- opcjonalnie: suszona włoszczyzna
Przygotowanie:
- Przygotuj bulion warzywny: marchew, pietruszkę, seler, 1/3 pora, ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk zalej ok. 500 ml wody, gotuj, aż warzywa zmiękną. Możesz dodać suszoną włoszczyznę do smaku.
- Resztę pora pokrój w cząstki i podsmaż na oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Odcedź bulion, dodaj pomidory z puszki, pora z czosnkiem i zagotuj.
- Zblenduj zupę na krem, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Reklamy