Dla dzieci · Przepisy wegańskie · Zupy

Krem wielowarzywny – bomba witaminowa

Dziś prawdziwa bomba witaminowa! W sam raz na chłodniejsze jesienne dni.

IMG_20171002_134218_030

Składniki: (na 2 porcje)

  • dynia (u mnie była 1 mała, ok 1 kg)
  • puszka pomidorów
  • cebula 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • olej rzepakowy 1 łyżka
  • sól, pieprz, kurkuma, słodka i ostra papryka
  • mleko kokosowe 100 ml
  • pestki dyni i słonecznika do podania

IMG_20171002_134218_034

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz i pokrój na małe kawałki.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
  3. Następnie dodaj pokrojoną dynię oraz pokrojoną paprykę.
  4. Zalej ok. 1 szklanką wody i gotuj, aż do miękkości. Dodaj  przyprawy.
  5. Pod koniec dodaj pomidory i jeszcze chwilę gotuj. Kiedy warzywa będą już miękkie dolej mleczko kokosowe i zmiksuj na gładki krem. Przypraw do smaku.
  6. Podawaj z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i słonecznikiem.

zupa

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s