Dla dzieci · Pozostałe przepisy · Śniadania

4 propozycje na jesienne śniadania

Kolejny wpis z przepisami śniadaniowymi, tym razem w wersji jesiennej. Chociaż jeszcze z nieco letnimi smakami – dobrze jest mieć zapas mrożonych malin :

1. Fit pankejki

IMG_20171021_083325_989

W końcu znalazłam idealny przepis na fit pankejki, przy okazji wykorzystując zapasy mąk, jakie posiadam 🙂 Mogą być podane na różne sposoby: z masłem orzechowym, tahini, czy tak jak w tym przypadku syropem z agawy. Do tego owoce i pyszne i szybkie śniadanie gotowe.

Składniki (na 1 porcję)

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki lnianej
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżki mąki z quinoa
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka łyżek mleka

Sposób przygotowania: banalnie prosty 🙂

Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąki, proszek do pieczenia i kilka łyżek mleka, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (trochę gęstsze niż tradycyjne ciasto na naleśniki). Na mocno rozgrzaną patelnię wylewamy łyżką ciasto i smażymy z obu stron. Zawsze wychodzi idealnie 8 sztuk :). Podajemy z ulubionymi dodatkami.

IMG_20171021_083325_990

pankejki

2. Budyniowe naleśniki z kokosowym serkiem i borówkami.

Screenshot_2017-08-16-14-02-05-1.png

Składniki (na 2 porcje)

  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
  • 50 g mąki jaglanej
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 1 opakowanie (180 ml) jogurtu naturalnego
  • łyżka mąki kokosowej
  • łyżka ksylitolu
  • borówki lub inne owoce

Sposób przygotowania:

  1. Jajko, mleko, mąki i proszek budyniowy mieszamy (trzepaczką lub mikserem) na ciasto bez grudek. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.
  2. Przygotowujemy nadzienie: mieszamy jogurt z ksylitolem i mąką kokosową. Mąka kokosowa może być spożywana na surowo, a jej dodatek zagęści jogurt.
  3. Zwijamy naleśniki z „serkiem”, podajemy z borówkami lub innymi owocami
Screenshot_2017-08-16-14-03-15-1.png
Jedna porcja to niecałe 400 kcal. 

nale.png

3. Jaglanka chałowa z masłem orzechowym, malinami i wiórkami kokosowymi.

Screenshot_2017-09-27-11-15-19-1.png

Przepis na tą jaglankę już był, zmieniły się tylko dodatki 🙂

Przepis tutaj: Chałwowa jaglanka

4. Omlet z karmelizowanymi śliwkami, cynamonem i masłem orzechowym.

IMG_20171001_103043_203

Niezawodny przepis na omlet tutaj: Owsiany omlet

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s