Dopiero niedawno tak naprawdę „odkryłyśmy” ten egzotyczny owoc. Mango pochodzi z rejonu południowej Azji i Pacyfiku, jednak obecnie uprawiane jest w całej strefie tropikalnej. Wiecie, że na całym świecie znanych jest ponad 200 odmian tego owocu?
Co możemy o nim powiedzieć pod względem dietetycznym? Mango jest źródłem wielu witamin, w tym witaminy A, C i E. Zawiera również żelazo i wapń oraz szczególną substancje: glikozyd, zwany mangiferyną.
Mangiferyna posiada silne właściwości przeciwutleniające i zdolność neutralizowania wolnych rodników. Ma również właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze. W różnych badaniach udowodniono również pozytywne działanie w cukrzycy.
My wykorzystujemy mango przede wszystkim do różnego rodzaju koktajli. Mamy dla Was trzy propozycje.
1. Koktajl mango lassi
Składniki: (na 2 porcje)
- 1 dojrzałe mango
- 180 g jogurtu greckiego
- szklanka mleka
- szczypta kardamonu i kurkumy (nie jest to składnik tradycyjnego mango lassi, ja dodałam ze względu na właściwości przeciwzapalne)
Mango kroimy w kostkę. Miksujemy wszystkie składniki razem.

2. Koktajl mango-mleko-miód-rozmaryn
Składniki: (na 1 porcję)
- 1 dojrzałe mango
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka rozmarynu
Mango obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy razem z mlekiem, miodem oraz rozmarynem.
3. Koktajl mango-pomarańcza-imbir
Składniki: (na 1 porcję)
- 1 dojrzałe mango
- szklanka świeżo wyciskanego soku pomarańczowego
- 2 cm imbiru
- 2 łyżki chia
Mango kroimy na mniejsze kawałki. Imbir obieramy i ścieramy na tarce, albo drobno kroimy. Dodajemy chia i wszystko razem miksujemy.
