Jeśli sernik w ogóle może być orzeźwiający, to ten właśnie jest 🙂 Jeśli lubicie smak mango wzbogacony czekoladą, ten przepis jest zdecydowanie dla Was 🙂
Składniki (tortownica 26 cm, 24 porcje):
- 2 dojrzałe mango
- 500 g serka mascarpone
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 250 g płatków żytnich
- 200 g śmietanki 30%
- 1/4 szklanki mleka 2%
- 2 łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- skórka starta z 1 pomarańczy lub z 2 cytryn
Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z płatkami. Powstałą masą wyłóż tortownicę i odstaw do stężenia.
- Serek ubij z miodem i śmietanką.
- Mango obierz, pokrój i zmiksuj.
- Mus mango wymieszaj z masą serową. Dodaj skórkę startą z pomarańczy lub cytryny.
- Żelatynę rozpuść w gorącym mleku.
- Do żelatyny dodawaj stopniowo masę, cały czas mieszając.
- Wlej masę do tortownicy i włóż całość do lodówki.
1 porcja tego sernika to tylko około 200 kcal 🙂
Reklamy