Ciasto na śniadanie? Dlaczego nie!
Dzisiejszy przepis idealnie nadaje się zarówno na śniadanie jak i jako zdrowy deser. Głównym składnikiem jest kasza jaglana, więc jeśli nie mamy ochotę na tradycyjną jaglankę możemy przygotować to ciasto 🙂 Można podawać je z sezonowym owocami lub tak jak w moim przypadku – sosem z masła orzechowego i mleka kokosowego 🙂
Jedna porcja to 330 kcal, 12 g białka, 14 g tłuszczu i 34 g węglowodanów.
Składniki: (8 porcji)
Spód:
- 10 szt daktyli
- 5 łyżek płatków owsianych
- 5 łyżek słonecznika
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka ostropestu plamistego
Na masę:
- 200 g kaszy jaglanej
- 4 szklanki mleka (u mnie sojowe)
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 5 łyżek mleka kokosowego
- 2 łyżki erytrolu
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
- Kaszę chwilę prażymy, a następnie zalewamy mlekiem sojowym i gotujemy, aż do wchłonięcia całego płynu.
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie blendujemy na gładki mus.
- Blendujemy płatki owsiane, słonecznik i masło orzechowe, mieszamy razem z musem daktylowym i ostropestem.
- Tak przygotowany spód wykładamy na tortownicę.
- Ostudzoną kaszę jaglaną dzielimy na dwie części. Jedną miksujemy razem z wiórkami, mąką, mlekiem kokosowym i cukrem, a drugą z erytrolem i kakao.
- Wykładamy najpierw masę kokosową, potem kakaową i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Reklamy