Desery · Dla dzieci · Przepisy wegańskie · Śniadania

Ciasto jaglane na śniadanie

Ciasto na śniadanie? Dlaczego nie!

Screenshot_2017-09-21-09-04-05-1-1.png

Dzisiejszy przepis idealnie nadaje się zarówno na śniadanie jak i jako zdrowy deser. Głównym składnikiem jest kasza jaglana, więc jeśli nie mamy ochotę na tradycyjną jaglankę możemy przygotować to ciasto 🙂 Można podawać je z sezonowym owocami lub tak jak w moim przypadku – sosem z masła orzechowego i mleka kokosowego 🙂

Jedna porcja to 330 kcal, 12 g białka, 14 g tłuszczu i 34 g węglowodanów.

Screenshot_2017-09-21-09-04-27-1.png

Składniki: (8 porcji)

Spód:

  • 10 szt daktyli
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 5 łyżek słonecznika
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka ostropestu plamistego

Na masę:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 4 szklanki mleka (u mnie sojowe)
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 5 łyżek mleka kokosowego
  • 2 łyżki erytrolu
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę chwilę prażymy, a następnie zalewamy mlekiem sojowym i gotujemy, aż do wchłonięcia całego płynu.
  2. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie blendujemy na gładki mus.
  3. Blendujemy płatki owsiane, słonecznik i masło orzechowe, mieszamy razem z musem daktylowym i ostropestem.
  4. Tak przygotowany spód wykładamy na tortownicę.
  5. Ostudzoną kaszę jaglaną dzielimy na dwie części. Jedną miksujemy razem z wiórkami, mąką, mlekiem kokosowym i cukrem, a drugą z erytrolem i kakao.
  6. Wykładamy najpierw masę kokosową, potem kakaową i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Screenshot_2017-09-21-14-17-17-1.png

2017-09-20

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s