Dania główne

Aromatyczne curry z kalafiorem

Jak wiecie uwielbiamy curry i dość często je robimy. Dziś w roli głównej kalafior, a towarzyszy mu marchewka i ziemniak – czyli bez szaleństw. Curry jest aromatyczne i sycące, w sam raz na nadchodzące jesienne dni.

Screenshot_2017-08-24-14-04-02-1.png

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 kalafior
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego 
  • 2 łyżki czerwonej soczewicy
  • Łyżka zielonego curry
  • Łyżka oleju
  • 1 cebula
  • Świeża kolendra

Screenshot_2017-08-24-14-03-46-1.png

Sposób przygotowania:

Cebulę podsmażyć w kostkę i podsmażyć na oleju. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki – dorzucić na patelnię. Po 5 minutach dorzucić podzielonego na różyczki kalafiora, dodać pastę curry i smażyć ok. 10 minut. Następnie dolać mleczko kokosowego i 1 szklankę wody. W tym momencie dodać również pokrojone w kostkę ziemniaki i czerwoną soczewicę. Gotować, aż ziemniaki i soczewica będą miękkie. Brokuły mogą pozostać al dente. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, pod koniec dodać jeszcze świeżą kolendrę.

Screenshot_2017-08-24-14-05-25-1.png

Curry można podawać z ryżem lub chlebkami pita, ale przez dodatek soczewicy i ziemniaków samo w sobie stanowi sycące danie. Całość ma 625 kcal,  więc w jednej porcji znajduje się tylko nieco ponad 300 kcal!

2017-09-12

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s