Dla dzieci · Przepisy wegańskie · Śniadania

Chałwowa jaglanka z karmelizowanymi śliwkami

Proste i szybkie przepisy to nasza specjalność! Dawno nie było nic śniadaniowego, więc chałwowa jaglanka będzie jak znalazł. Nieco jesienna, idealnie sprawdzi się na chłodne poranki. Do tego jest wegańska, bezglutenowa i bez laktozy – czyli supermodna! 🙂

IMG_20170824_092722_437

Składniki: (na 1 porcję)

  • 6 łyżek płatków jaglanych
  • szklaka  mleka sojowego (ale może być jakiekolwiek inne)
  • łyżka tahini
  • 2 śliwki
  • łyżeczka cukru kokosowego lub ksylitolu
  • cynamon, kardamon do smaku (lub gotowa mieszanka przypraw korzennych do piernika)
  • opcjonalnie: ekspandowane proso

IMG_20170824_092722_439

Przygotowanie: (bardzo proste!)

  1. W małym garnku podgrzewamy mleko, dodajemy płatki jaglane i przyprawy korzenne. Gotujemy chwilę ciągle mieszając. Jeśli wolimy bardziej płynną konsystencję można dodać więcej mleka.
  2.  Śliwki kroimy na ćwiartki, wrzucamy na patelnię i dodajemy łyżeczkę cukru. Chwilę smażymy, aż cukier się rozpuści, a śliwki lekko zezłocą.
  3. Pod koniec gotowania płatków dodajemy do nich łyżkę tahini.
  4. Ugotowane płatki podajemy z jeszcze ciepłymi śliwkami, posypujemy cynamonem i ekspandowanym prosem.

2017-08-24

Całość ma tylko 440 kcal, 19,7 g białka, 14,3 g tłuszczu i 68 węglowodanów.

IMG_20170824_092722_438

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s