Desery · Pozostałe przepisy

Szybkie ciasto malinowe na zimno

Upały dają nam się ostatnio we znaki i pewnie mają duży wpływ na to co jemy. Nie trzeba jednak długo stać w kuchni, żeby przygotować orzeźwiający i słodki deser. Dzisiaj zaproponujemy Wam szybkie ciasto na owsiano-jaglanym spodzie z malinową galaretką. Banalne w przygotowaniu!

Screenshot_2017-08-03-13-59-21-1

Składniki: (8 porcji)

  • 500 g malin (ja użyłam czarnych malin)
  • 1 opakowanie galaretki malinowej
  • 1 opakowanie żelatyny deserowej
  • 50 g daktyli (ok.10 sztuk)
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • 2 łyżki słonecznika
  • ew. ksylitol do dosłodzenia

Sposób przygotowania.

  1. Daktyle zalać wrzątkiem i moczyć min. 30 minut. Po tym czasie zmiksować.
  2. Zmiksować razem płatki, nasiona słonecznika i połączyć ze zmiksowanymi wcześniej daktylami.
  3. Powstałym „ciastem” wyłożyć spód formy (najlepiej sprawdzi się foremka silikonowa).
  4. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu (można użyć galaretki bez cukru lub przygotować ją samodzielnie z domowego soku i żelatyny).
  5. Maliny zmiksować (jeśli używamy mrożonych należy je wcześniej chwilę pogotować).
  6. Żelatynę rozpuścić w wodzie (50 ml zimnej i 100 ml wrzątku) i krótko zmiksować. Następnie dodać do owoców i jeszcze chwilę miksować.
  7. Masę wylać do formy i wstawić do lodówki.
  8. Gdy masa już lekko zastygnie zalać wystudzoną galaretką. Całość chłodzić najlepiej przez całą noc.

2017-08-06

Całość: 1225 kcal. 1 porcja 153 kcal. Można sobie pozwolić 🙂

Screenshot_2017-08-03-14-00-15-1.png

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s