Dania główne · Dla dzieci · Pozostałe przepisy

Pełnoziarniste pierogi z bobem i koperkiem

Kolejny świetny sezonowy przepis! Tak posmakowało mi połączenie bób+koperek, że postanowiłam wykorzystać go także w pierogach. Zobaczcie co z tego wyszło! 🙂

IMG_20170705_154340_882

Składniki:

  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • gorąca woda
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 200 g bobu
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oleju

Screenshot_2017-07-05-15-36-10-1.png

Sposób przygotowania.

  1. Bób gotujemy w osolonej wodzie. Obieramy z łupinek i albo ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, albo blendujemy.
  2. Czosnek i cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju.
  3. Mieszamy razem bób, czosnek, cebulę i posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Ciasto – mąkę zaparzamy wodą, wbijamy jajko, dodajemy odrobinę soli i wyrabiamy gładkie ciasto. Wałkujemy i wycinamy koła. Nakładamy łyżką farsz i formujemy pierogi 🙂
  5. Gotujemy w osolonym wrzątku, kilka minut.

Screenshot_2017-07-05-15-33-43-1.png

Z podanych proporcji wyszło ok. 16 sztuk pierogów. Całość to 530 kcal, więc jedna porcja to ok. 260 kcal.

2017-07-05

Screenshot_2017-07-05-15-32-34-1.png

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s