Bez kategorii · Desery · Przepisy wegańskie

Truskawkowo-grejpfrutowy pudding chia

Pewnie każdy chociaż raz słyszał o puddingu chia. Większość z Was z pewnością też go próbowała :). My już jakiś czas temu zasmakowałyśmy w tym deserze, a jego właściwości opisałyśmy w obszernym wpisie. Jest w nim też przepis na malinową wersję puddingu. No i kot :).

Moda na superfoods: chia vs siemię lniane + przepis na pudding

Dzisiaj przyszła pora na odświeżenie przepisu i podanie chia w nieco odmienionej wersji.  Tym razem w typowo letniej i sezonowej, bo z truskawkami.

Pudding chia z musem truskawkowo-grejpfrutowym

chia3.png

Składniki: (na  1 porcję)

  • 3 łyżki nasion chia
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 150 g truskawek
  • 1/4 grejpfruta
  • do dekoracji: truskawki i świeża mięta

Sposób przygotowania:

  1. Nasiona chia zalewamy mlekiem, dodajemy ksylitol i dokładnie mieszamy. Można to zrobić w wysokiej szklance, albo w słoiku. Jeśli użyjecie słoika łatwej Wam będzie mieszać pudding.
  2. Wstawiamy do lodówki, a po ok.20 minutach ponownie mieszamy. Pozostawiamy w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  3. Przygotowujemy mus: truskawki myjemy, pozbawiamy szczypułek. Grejpfruta dokładnie obieramy. Miksujemy razem, można dodać odrobinę miodu czy ksylitolu.
  4. Mus wylewamy na gotowy pudding, podajemy z truskawkami i listkami mięty.

chia2.png

2017-06-19

Całość ma 335 kcal, więc idealnie nadaje się na II śniadanie czy podwieczorek. W większej porcji również na lekkie, letnie śniadanie 🙂

chia4.png

Reklamy

4 thoughts on “Truskawkowo-grejpfrutowy pudding chia

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s