Dania główne · Przepisy wegańskie

Kasza bulgur po turecku i „stek” z kalafiora

Dzisiaj zapraszamy Was na kolejny prosty przepis wegański. Dodatkowo jest on zainspirowany kuchnią turecką, więc wielbiciele takich smaków na pewno będą zachwyceni. Danie składa się z dwóch części: kaszy bulgur po turecku i „steku” z kalafiora. Niech Was jednak nie zmyli ta nazwa, to po prostu kalafior podany w nieco inny sposób, a do steku przybliżają go przyprawy, jakich użyłyśmy:)

19047211_10213186534128087_1432748850_o (1)

IMG_20170608_104128_656

Składniki: (na 2 porcje)

Kasza:

  • 100 g kaszy bulgur
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 1 mała cebula lub 1/2 dużej (u nas cebula czerwona)
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki pesto pomidorowego/koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sumak, papryka słodka, sól, pieprz

IMG_20170608_104339_051

„Stek z kalafiora”:

  • 1 mały kalafior
  • wędzona słodka i ostra papryka, rozmaryn, sól, pieprz
  • łyżka oleju (u nas kokosowy)

Przygotowanie:

  1. Kaszę gotować ok.10 minut (musi być jeszcze lekko twarda).
  2. Paprykę i pomidora umyć i pokroić w drobną kostkę.
  3. Cebulę pokroić w kostkę.
  4. Na rozgrzanym oleju podsmażyć chwilę cebulę, dodać najpierw paprykę, a na końcu pomidora. Dodać pesto/koncentrat, ugotowaną kaszę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut.
  5. Przyprawić i udekorować natką pietruszki.

„Stek” z kalafiora

  1. Kalafiora rozkroić wzdłuż na dość grube plastry – „steki”, uważając przy tym, żeby kalafior się nie rozpadł. Przyprawić.
  2. Na oleju smażyć kalafiora z obu stron, tak aby był nadal lekko twardy i się zarumienił.

2017-06-08

Jedna porcja to 390 kcal, 15,8 B, 12,3 T, 46 W

19021532_10213186545688376_1920004304_n

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s