Desery · Dla dzieci · Przepisy wegańskie

Reese’s w wersji fit, wege i bez cukru!

Dziś przepis na długo wyczekiwane Reese’s w zdrowszej wersji 🙂 Łudząco podobne w smaku, ale za to z o wiele niższą kalorycznością, zawartością węglowodanów i tłuszczu. A w dodatku bajecznie proste w wykonaniu!

U nas wyszły 3 duże babeczki, jedna ważyła ok 55 g, gdzie standardowe Reese’s -39 g. Dlatego wszelkie porównania będziemy robić na 100 g produktu:)

IMG_20170607_185423_619

Składniki:

  • 3 łyżki mleczka kokosowego light (nasze akurat było w lodówce, więc dodałyśmy 2 łyżki tej gęstej części, a jedną płynnej)
  • 1 łyżeczki ksylitolu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 łyżeczki masła orzechowego z kawałkami orzechów 100%

Sposób przygotowania:

  1. Mleczko, kakao, ksylitol i olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej (metalowa miska na garnek z gotującą się wodą i mieszamy, aż do połączenia składników).
  2. Do silikonowych foremek na muffinki przekładamy czekoladę (tak do 1/2 wysokości), dajemy łyżeczkę masła orzechowego i dopełniamy czekoladą. U nas wyszły tylko 3 babeczki, bo chciałyśmy zapełnić całą muffinkową foremkę, ale można również zrobić mniejsze, bardziej zbliżone do oryginału.
  3. Wkładamy do lodówki, a jeszcze lepiej do zamrażalnika (my trzymałyśmy całą noc w lodówce, a na kilka godzin stawiłyśmy jeszcze do zamrażalnika).

Uwaga! Babeczki należy zjeść szybko, bo dość szybko się topią. Pewnie trzymały by się lepiej, gdyby dodać do nich więcej oleju kokosowego, można spróbować, jeśli zależy Wam, żeby były nieco bardziej stałe. Chociaż według nas, doskonale smakowały w takiej lekko zamrożonej wersji – idealne na lato:)

2017-06-07 (2)

Jeśli chodzi o kaloryczność: w tradycyjnej wersji jest to 512 kcal na 100 g. U nas – 425 kcal.

Tłuszcze: tradycyjna wersja – 46,1 na 100 g, nasza – 35,9 g.

Węglowodany: tradycyjna wersja: 56,4 g na 100 g, nasza – tylko 15,8 g!

Dla porównania również skład tradycyjnej wersji Reese’s: mleczna czekolada 55% (cukier, masło kakaowe,masa kakaowa, odłtuszczone mleko w proszku, emulgatory: E322,E476), nadzienie orzechowe 45% (orzechy ziemne, cukier, dekstroza, tłuszcz mleczny, sól), przeciwutleniacze: E310, E304, emulgator E322.

Więc jak widzicie wszystko jest możliwe! Mamy nadzieje, że wypróbujecie naszą wersję i będzie Wam smakować 🙂

 

Reklamy

One thought on “Reese’s w wersji fit, wege i bez cukru!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s