Ostatnio „modne” stały się śniadania białkowo-tłuszczowe. Czy jednak jest to uzasadnione? Jakie są zalety spożywania takich śniadań? Czy u każdego się one sprawdzą?
Kluczową rolę pełni tu kortyzol. Nazywany hormonem stresu, jest również odpowiedzialny za zwiększenie stężenia glukozy we krwi. Zgodnie z naturalnym rytmem wydzielania, rano jego poziom jest najwyższy, wieczorem natomiast – niski.
Węglowodany również powodują szybki wzrost cukru (glukozy) we krwi (wyższy poziom kortyzolu dodatkowo to potęguje), co powoduje wydzielanie insuliny, która ma za zadanie obniżyć jej poziom. Nagły wzrost cukru=nagły spadek, a w skutek tego również szybki napad głodu. Takie wahania nie są korzystne, zwłaszcza dla osób z insulinoopornością i cukrzycą, ale także dla tych odchudzających się.
Śniadania te są idealne dla osób z insulinoopornością, cukrzycą, z zaburzeniami snu, a także osób na redukcji.
1. Szybki omlet z papryką
2. Omlet z suszonymi pomidorami, szynką i szpinakiem
3. Dobrej jakości wędzona ryba

4. Guacamole z jajkiem sadzonym

5. Twarożek z rybą.

6. Babeczki jajeczne

7.Omlet z łososiem, awokado, pomidor i kiełki
8. Chlebek białkowo-tłuszczowy – przepis: Chlebek białkowo-tłuszczowy
9. Jajka sadzone w papryce
A może by tak więcej twarożku? Bardzo lubię twaróg biały na śniadanie 🙂
PolubieniePolubienie