Inne

10 powodów, dla których warto sięgnąć po olej z nasion czarnej porzeczki

Ostatnio w sklepach coraz częściej pojawiają się dość nietypowe oleje: z pestek arbuza, czy też malin. Właściwości oleju lnianego czy oliwy z oliwek są powszechnie znane, ale czy wiecie, czym wyróżnia się olej z nasion czarnej porzeczki?

currant-2105600_640.jpg

  1. Jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych: γ-linolenowego (13 – 17%), linolowego, α-linolenowego, a także dosyć rzadko występującego naturalnie kwasu stearydynowego. Warto dodać, że proporcja pomiędzy kwasami z rodziny n-6 i n-3 jest relatywnie korzystna (4:1).
  2. Ma działanie przeciwnowotworowe. Badania wykazały, że w grupach zwierząt poddawanych działaniu DMBA (immunosupresor, laboratoryjny czynnik rakotwórczy) oraz karmionych paszą z dodatkiem oleju z nasion czarnej porzeczki wzrastało stężenie DGLA (produkt cyklu elongacji kwasu γ-linolenowego) oraz PGE1 (prostaglandyna  E1). black-currant-1508528_640.jpg
  3. Jest naturalnym przeciwutleniaczem. Badania pokazały, że ogólna zawartość związków fenolowych w pestkach czarnej porzeczki wynosiła średnio 340 mg na 100 g pestek. Nie jest to może dużo, w porównaniu do, na przykład, oleju wiesiołkowego, ale warto o tym pamiętać.
  4. Jest dobrym źródłem tokoferoli (witaminy E):  1043 mg/kg oleju. To więcej, niż olej z nasion wiesiołka, olej z nasion lnu, olej z pestek winogron czy olej z nasion rzepaku!
  5. Skuteczny w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS). Badania wykazały, że podaż oleju z nasion czarnej porzeczki przez 6 miesięcy skutkowała  znaczącą poprawą – dochodziło do zmniejszenia bólu i tkliwości w obrębie stawów. Jednocześnie nie zaobserwowano żadnych skutków ubocznych. berry-71565_640.jpg
  6. Ma korzystny wpływ na gospodarkę lipidową organizmu. Jak pokazują badania, suplementacja oleju z nasion czarnej porzeczki zwiększa stężenie GLA w triacyloglicerolach i estrach cholesterolu oraz obniża stężenie cholesterolu LDL.
  7. Ma znaczenie w profilaktyce i leczeniu atopowego zapalenia skóry (AZS). Badania wykazały, że niemowlęta matek, które w czasie ciąży otrzymywały olej z nasion czarnej porzeczki, rzadziej chorowały na AZS w 12. miesiącu życia niż dzieci kobiet, które otrzymywały oliwę z oliwek.
  8. Poprawia odporność u osób starszych. Badania pokazały, że u osób w wieku powyżej 65 lat, które przyjmują olej z nasion czarnej porzeczki, poziom prostaglandyny E2 (jedna z głównych składowych stanu zapalnego) znacznie się obniżył.
  9. Stosuje się go w  leczeniu chorób układu krążenia, ze względu na skład niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  10. Ma właściwości przeciwmiażdżycowe, dzięki zawartości fitosteroli, karotenoidów i flawonoidów.

currant-1530322_640.jpg

Źródła:

  • Obiedzińska, B. Waszkiewicz-Robak, Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna, 2012
  • Jesa, K. Hozyasz, Czarna porzeczka i olej z jej nasion – fitoterapeutyczne panaceum?, 2016
  • Ambrożewicz, E. Skrzydlewska, Antyoksydacyjne właściwości czarnej porzeczki, 2009
  • Białek, J. Rutkowska, Znaczenie kwasu γ- linolenowego w profilaktyce i terapii, 2015
  • B. Pachołek, M. Małecka, Pestki czarnej porzeczki jako źródło naturalnych przeciwutleniaczy, 2000
Reklamy

4 thoughts on “10 powodów, dla których warto sięgnąć po olej z nasion czarnej porzeczki

    1. Niestety, jest dość kosztowny, ale myślę, że od czasu do czasu warto spróbować czegoś nowego – zwłaszcza, jeśli jest to zdrowe 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s