Przepisy wegańskie · Zupy

Krem z dyni piżmowej

18493634_10212966737473308_876270118_o.jpg

Dzień dobry w poniedziałek, wege poniedziałek! 🙂

Wiecie chyba jak lubimy zupy? Dzisiaj mamy kolejny szybki przepis na zupę-krem, do zrobienia w 20 minut. W roli głównej dynia piżmowa znaleziona przypadkiem w biedronce. Do dzieła!

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki pestek dyni
  • sól, pieprz
  • słodka (lub ostra – według uznania) wędzona papryka

Sposób przygotowania.

  1. Dynię obieramy i kroimy na kawałki – im mniejsze, tym szybciej się ugotuje.
  2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy chwilę na patelni.
  3. Obieramy i kroimy imbir, dorzucamy do cebuli. Dodajemy pokrojoną dynię i jeszcze chwilę smażymy. Zalewamy wodą (tak, aby przykryła warzywa).
  4. Gotujemy do miękkości. Miksujemy na gładki krem.
  5. Podajemy z pestkami dyni (można je wcześniej podprażyć na suchej patelni).

dynia

1 porcja to tylko 150 kcal! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s