Pozostałe przepisy · Śniadania

Chlebek białkowo-tłuszczowy

Dzisiaj przepis na chlebek, który z powodzeniem sprawdzi się jako zwykłe pieczywo na śniadanie białko-tłuszczowe. Proste i szybkie! Do wykonania nie potrzebujecie nawet piekarnika, spokojnie sprawdzi się również do tego opiekacz:)

18379306_10212907712397718_1993054388_o

Składniki: (na 1 porcję)

  • 1 jajko
  • 1 łyżka ricotty
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Oddzielić żółtko od białka.
  2. Białko ubić na sztywną pianę, dodać żółtko, zmiksować. Następnie dodać ricottę i proszek do pieczenia, wymieszać.
  3. Wlać masę do rozgrzanego opiekacza, piec przez kilka minut do zarumienienia. Chlebki można również upiec w piekarniku.

Chlebem można podawać z różnymi dodatkami, u nas to  rukola, pomidor, ogórek, szczypiorek i kiełki.

18427029_10212926464026497_1209597649_o

Jedna porcja to 113 kcal, 9,3 g białka, 8 g tłuszczu i 1,2 g węglowodanów.

2017-05-11

 

Reklamy

3 thoughts on “Chlebek białkowo-tłuszczowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s