Dzisiejszy przepis jest pierwszym z nowej książki, którą będziemy testować. „Łowcy smaków” Iny Rybarczyk to pięknie wydana, pełna wegańskich przepisów książka. Wszystkie dania są również bez glutenu i rafinowanego cukru.
Dal z czerwonej soczewicy
Składniki: (na 2-3 porcje)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/3 łyżeczki mielonej kozieradki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1-2 papryczki pepperoni
- 1 puszka mleczka kokosowego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Posiekane cebule podsmażyć na oleju. Kiedy się zeszklą dodać drobno posiekany imbir i czosnek.
- Po ok.3 minutach dodać pomidory, soczewicę, papryczki i przyprawy. Całość gotować pod przykryciem, w razie potrzeby dolać trochę wody.
- Po 10 minutach wlać mleczko kokosowe, sok z cytryny i syrop klonowy (można pominać). Gotować jeszcze 10-15 minut, aż soczewica będzie miękka.
- Doprawić do smaku. Można podać z dodatkiem ryżu.
Danie jest bardzo rozgrzewające, a przez dodatek soczewicy również bardzo sycące. Ważną rolę pełnią tu przyprawy, to one nadają niepowtarzalnego smaku i aromatu. Do dania możecie użyć także gotowej mieszanki garam masala. Danie jest bardzo gęste, należy pamiętać o częstym mieszaniu, żeby nie przywarło do dna 🙂
Jedna porcja dania to 547 kcal (jeśli podzielimy na 2 porcje), albo 364 kcal (jeśli na 3).
Książkę możecie zakupić tutaj: https://www.rebis.com.pl/pl/book-lowcy-smakow-ina-rybarczyk,HCHB07879.html