Desery · Pozostałe przepisy

Tort czekoladowo-miętowy

Dzisiaj przepis na super tort, który jest prosty, zdrowy i szybki w wykonaniu. Dodatkowo zupełnie bez pieczenia 🙂 Przepis pochodzi z książki „Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” Katarzyny Maciejko-Zielińskiej i jest podany na tortownicę o średnicy 18 cm.

IMG_20170506_104121_698

Składniki: (12 porcji)

Spód:

  • 160 g ciasteczek owsianych
  • 60 g masła (można zamienić na olej kokosowy)

Masa czekoladowa:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g miodu
  • 2 łyżki agaru (ja użyłam żelatyny deserowej)

Masa miętowa:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 galaretka jabłkowo-miętowa
  • garść świeżej mięty
  • 80 g miodu

Do dekoracji:

  • truskawki
  • świeża mięta

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy spód: masło roztapiamy,  ciasteczka miksujemy w blenderze, całość mieszamy i wykładamy na dno tortownicy.
  2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
  3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody (ja użyłam żelatyny specjalnej do deserów, którą należało krótko zmiksować w 150 ml wody).
  4. Miksujemy jogurt z miodem, dodajemy małymi partiami rozpuszczoną żelatynę. Na końcu dodajemy ostudzoną czekoladę i miksujemy.
  5. Gotową masę czekoladową przelewamy do tortownicy i wkładamy do lodówki.
  6. Galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia.
  7. W tym czasie miksujemy jogurt z miodem, dodajemy posiekaną drobno świeżą miętę. Całość miksujemy z ostygniętą galaretką.
  8. Masę miętową wlewamy do tortownicy. Całość chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
  9. Dekorujemy truskawkami i świeżą miętą.

IMG_20170506_104019_737

Tort jest niesamowicie lekki, a przez dodatek mięty świetnie orzeźwia. Jest całkiem dobrą alternatywą dla ciężkich, tłustych tortów czekoladowych z masami na bazie masła czy śmietany.

IMG_20170506_104126_712

Całość ma 2563 kcal, co w przeliczeniu na 1 porcję daje 213 kcal 🙂

2017-05-06

Dla porównania „normalny” tort na biszkopcie i z kremem z mascarpone i czekolady mlecznej ma prawie 5300 kcal, a jeden kawałek 441 kcal, więc dwa razy więcej niż nasza wersja. Możecie również zobaczyć jaka jest różnica chociażby w zawartości tłuszczu: 124 g w zdrowej wersji, ponad 300 w „normalnej”:).

2017-05-06 (2)

 

 

Reklamy

2 thoughts on “Tort czekoladowo-miętowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s