Dania główne · Dla dzieci · Zupy

Krem z kurczaka z kaszą jaglaną

Wiecie jak bardzo lubimy zupy – kremy, dlatego dziś kolejny przepis. Zupy takie mają same plusy: są szybkie w wykonaniu, zdrowe (można „przemycić” w nich wiele warzyw, dobre rozwiązanie dla niejadka) a z odpowiednimi dodatkami mogą stanowić sycące danie na obiad czy kolację. Tym razem wykonamy krem z kurczaka z warzywami, podany z kaszą jaglaną. Krem jest delikatny, ma bardzo kremową konsystencję, świetnie nadaje się dla dzieci oraz osób na diecie łatwostrawnej.

krem z kurczaka

Przepis pochodzi z książki „Dietetyczne przepisy” dr Marka Bardadyna, którą możecie zakupić tutaj: https://www.rebis.com.pl/pl/book-dietetyczne-przepisy-marek-bardadyn,HCHB07898.html

Składniki: (na 2 porcje)

  • 2-3 skrzydełka z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 średniego selera
  • 1 mała cebula
  • 6 łyżek kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
  • 1 3/4 litra wody
  • sól i ulubione zioła

Sposób przygotowania:

  1. Skrzydełka umyj i włóż do garnka. Zalej 1 litrem wody i zagotuj.
  2. Cebulę obierz, przekrój na pół i opiecz chwilę na suchej patelni.
  3. Do gotującej się zupy dodaj cebulę, oraz pokrojone na mniejsze kawałki warzywa.
  4. Gotuj całość przez ok.40 minut. Przypraw.
  5. Ugotuj kaszę jaglaną ok. 15 minut.
  6. Ze skrzydełek obierz mięso, zmiksuj całość.
  7. Podawaj z ugotowaną kaszą jaglaną.

Wartość odżywcza jednej porcji: 234 kcal,  20,7 g białka, 6,3 g tłuszczu, 29,9 g węglowodanów.

Reklamy

4 thoughts on “Krem z kurczaka z kaszą jaglaną

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s