Desery · Pozostałe przepisy

Zielone muffinki z kremem kokosowym z matchą

Pokazywałyśmy Wam ostatnio pyszną bubble tea z matchą, dzisiaj zrobimy zielone muffinki z jej udziałem :). Dodałam matchę zarówno do ciasta jak i do kokosowego kremu, ale mimo wszystko smak herbaty nie jest mocno wyczuwalny, a całość zyskała piękny zielony kolor. Co ciekawe są to muffinki zupełnie bezcukrowe – wyzwanie „30 dni bez słodyczy” nadal trwa 😊. Jeśli chcecie dołączyć – zapraszam na naszego Facebooka 🙂

received_10212741931933310

Składniki: (na ok. 20 szt)

Na babeczki:

Na krem:

  • Serek ricotta lub inny kremowy ser, ja użyłam takiego na sernik – 250 g
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka matchy
  • ksylitol czy stewia

received_10212741931973311

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę odsączamy i dokładnie płukamy na sicie.
  2. Dokładnie blendujemy na gładką masę: fasolę, banany, jajka, dodajemy wiórki kokosowe, matchę i mieszamy.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (z termoobiegiem).
  4. Masę wykładamy do foremek na muffinki i pieczemy ok. 20 minut.
  5. Przygotowujemy krem: mieszamy razem serek, mąkę kokosową i matchę. Jeśli chcecie, żeby była bardziej słodka, możecie dosłodzić np.ksylitolem.
  6. Ostudzone muffinki ozdabiamy kremem i posypujemy wiórkami kokosowymi.

received_10212741931733305

Jedna babeczka to ok. 115 kcal 🙂

2017-04-21 (1)

Reklamy

One thought on “Zielone muffinki z kremem kokosowym z matchą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s